9 C
De Bilt

Ommen biedt een B1- en Z- leerroute aan inburgeraars

Wethouder Alice van den Nieuwboer van gemeente Ommen heeft samen met directeur Annemiek Smit van het Alfa College een overeenkomst getekend voor de B1 en de Z- leerroute. Onlangs tekende Ommen al voor een leerroute voor het hoger onderwijs. Wet Inburgering Vanuit de nieuwe wet Inburgering heeft gemeente Ommen de regie gekregen op de begeleiding van inburgeraars. De nieuwe wet is opgesteld om een snellere integratie van inburgeraars te realiseren. Gemeenten staan dicht bij de mensen en kunnen zelf een goede verbinding leggen met onderwijsinstellingen, vrijwilligersorganisaties en werkgevers. Naast de intensieve begeleiding van de inburgeraars is de gemeente ook verantwoordelijk voor de inkoop van de inburgeringslessen, ook wel leerroutes.

Leerroutes Ommen

Een inburgeraar kan op verschillende niveaus leerroutes volgen; de Zelfredzaamheid route (Z-route), B1 route, en Onderwijsroute MBO en HBO/WO. Gemeente Ommen gaat voor de inzet van de Onderwijsroute B1 en Z samenwerken met het Alfa College. Hiermee biedt de gemeente een uniform en kwalitatief goed inburgeringsaanbod aan. Afgelopen mei tekende de gemeente Ommen namelijk al de overeenkomst voor HBO/WO leerroute met hogeschool Windesheim.
Via de B1 route leren inburgeraars binnen maximaal 3 jaar de Nederlandse taal op niveau B1 in woord en geschrift.

Dit wordt gecombineerd met participatie zoals (vrijwilligers)werk. Via de Z-route leren inburgeraars met een lage leerbaarheid de Nederlandse taal op niveau A1. Ze worden hiermee voorbereid om (op een eenvoudige manier) mee te doen in de Nederlandse samenleving.

Taalonderwijs is onmisbaar

Alice van den Nieuwboer, wethouder onderwijs bij de gemeente Ommen, legt het belang van deze routes uit. “Kennis van de Nederlandse taal is voor inburgeraars onmisbaar. Door de samenwerking met het Alfa College kunnen we nu elk individu op zijn of haar eigen niveau taalonderwijs bieden. Dat is van groot belang want dit draagt bij aan de persoonlijke ontwikkeling en integratie. Bovendien vergroot het hun kansen op de Nederlandse arbeidsmarkt.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio