22.9 C
De Bilt

Poolshoogte 2024:het jonge, vernieuwende en eigenwijze makersfestival tijdens Deventer Op Stelten

Deventer – Op 12, 13 en 14 juli is het weer tijd voor Poolshoogte! Hét makersfestival in het Havenkwartier van Deventer, georganiseerd door het Theaterschip in samenwerking met Deventer Op Stelten. Met meer dan 60 optredens van 13 verschillende voorstellingen is er genoeg te beleven voor nieuwsgierige en jonge mensen in het Havenkwartier.

Tijdens Poolshoogte presenteert het Theaterschip unieke performances van jonge professionals en aanstormende podiumkunsttalenten. Het programma is een mix van muziektheater, dans, performance en circus. Als toeschouwer hoef je niet alleen te kijken, maar word je vaak ook uitgenodigd om actief deel te nemen aan voorstellingen.

Bezoekers van Poolshoogte kunnen zich laten verrassen door actueel en maatschappelijk geëngageerd werk van talentvolle jongeren, studenten van het kunstvakonderwijs, autodidacten en jonge podiumkunstprofessionals. Hun werk is muzikaal, soms experimenteel en vaak humoristisch. Het zijn ontmoetingen tussen stijlen en disciplines, tussen freerunners en dansers, tussen mimespelers en muzikanten. Wie slim plant, kan zich de hele dag vermaken in het Havenkwartier. Het volledige programma is te vinden op www.theaterschip.nl/poolshoogte.

Verrassende performances in knusse theateretappewagens

Jonge makers krijgen vijf dagen de tijd om de performance van hun leven te ontwikkelen. Een voorstelling met dans, theater, performance art of circus, voor een klein publiek in de intieme setting van een theateretappewagen. Een creatief experiment waarin jonge talenten de kans krijgen zich uit te spreken én voor het eerst het podium te betreden op een groot festival. Verwacht eigenwijze, betrokken, uitgesproken en out of the box performances.

Productiehuizen uit alle hoeken van Nederland komen samen tijdens RE-ACT

Diverse productiehuizen reizen af naar het Havenkwartier om hun podiumkunsten te tonen aan het publiek van Deventer Op Stelten. Van SubSub uit Almere tot De Noorderlingen uit Groningen en van Jeugdtheaterschool Zuidoost in Amsterdam tot de Werkplaats van Deventers eigen Theaterschip. Productiehuizen waarin jongeren de kans krijgen zichzelf als podiumkunstenaar te ontplooien en performances te ontwikkelen die zij zelf willen maken. Rauw, brutaal, soms experimenteel, maar altijd van ongekend hoog niveau. Ook maken de 45 jonge talenten samen met professionele makers in drie dagen een korte performance die tijdens het festival wordt gepresenteerd.

Poolshoogte werpt een blik op de toekomst

“Met Poolshoogte willen we een blik op de toekomst werpen”, aldus Erik-Jan Post, directeur-bestuurder van het Theaterschip. “We willen bezoekers kennis laten maken met de jonge professionals en talentvolle autodidacten die over een aantal jaren de hoofdacts zijn op o.a. Deventer Op Stelten. We werken met absolute toptalenten, voornamelijk uit Oost-Nederland, die onder begeleiding van het Theaterschip en andere productiehuizen werken aan veelzijdige voorstellingen. Met veel verschillende podiumkunsten en veel ruimte voor belangrijke maatschappelijk thema’s. Door volop ruimte te geven aan jonge makers, door goed naar ze te luisteren en daar vervolgens naar te handelen creëren we een plek waar zij aan het woord zijn en hun verhalen kunnen vertellen.”

Over het Theaterschip

Het Theaterschip is dé plek in Overijssel waar jonge mensen van 10 t/m 23 jaar in een professionele omgeving hun eigen podiumkunsttalent kunnen ontdekken en ontwikkelen: als theatermaker, speler, performer, danser of interdisciplinair. De organisatie creëert kansen voor jongeren met ambities richting het kunstvakonderwijs en jonge professionals die hun eerste stappen zetten binnen het culturele werkveld in Oost-Nederland.

Dit doet het Theaterschip onder andere met de Werkplaats, een unieke vooropleiding voor het kunstvakonderwijs, en het talentontwikkelingstraject De Werf voor jonge professionals. Daarnaast is het Theaterschip samen met Deventer Op Stelten organisator van Poolshoogte, hét makersfestival in het Havenkwartier waar jonge talenten zich uitspreken.

Over Deventer Op Stelten

Het internationale buitentheaterfestival Deventer Op Stelten biedt sinds 1997 jaarlijks ruim 150 nationale en internationale topvoorstellingen op het gebied van buitentheater in de historische binnenstad van Deventer en locaties rondom het centrum. Door de specifieke vorm en artistieke kwaliteit is Deventer Op Stelten uitgegroeid tot een toonaangevend festival voor internationaal buitentheater. Het programmeren van voorstellingen op hoog niveau, zowel in letterlijke als figuurlijke zin, maakt het festival onderscheidend ten opzichte van andere festivals in binnen- en buitenland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio