1.4 C
De Bilt

Scholieren veiliger op weg door projecten over verkeer

Bijna 4000 leerlingen van basisscholen in de gemeente Hardenberg doen de komende weken mee aan twee projecten over verkeersveiligheid: ANWB Streetwise en Dode Hoek. Streetwise leert kinderen op speelse wijze over veiligheidsregels in het verkeer. Dode Hoek leert kinderen in de hoogste groepen hoe ze veilig omgaan met vrachtwagens en tractors in het verkeer.

Activiteitenplan Verkeersveiligheid

Elk jaar doen de basisscholen in de gemeente Hardenberg mee aan projecten waarin ze leren over het verkeer. De helft van de basisscholen doet dit schooljaar mee met het project Dode Hoek. Dat wordt voor de veertiende keer gehouden. De andere helft doet mee met het project Streetwise. Volgend schooljaar wisselen de projecten tussen de scholen. In november en december doen vijf scholen mee met het project VOMOL. Dit is een project voor de groepen 7 en 8. Het gaat speciaal over de gevaren van tractors en andere landbouwvoertuigen.

Deze projecten zijn onderdeel van het Activiteitenplan Verkeersveiligheid 2021 voor het basisonderwijs. De provincie Overijssel betaalt hieraan mee.

ANWB Streetwise

Streetwise is bedoeld voor leerlingen van de groepen 1 tot en met 8. Het wordt tot eind oktober 2022 gegeven door de ANWB. Dit schooljaar doen 15 scholen mee. Verschillende programma’s binnen Streetwise zorgen dat de verkeersveiligheid groter wordt. Bij groep 1 en 2 gaat het om het herkennen van verkeersgeluiden en het oefenen met oversteken. Bij ‘Blik en klik’ ligt de nadruk op de verkeersveiligheid voor kinderen in groep 3 en 4.

Kinderen van groep 5 en 6 leren in ‘Hallo auto’ over de remweg van een auto, en de invloed van de reactietijd op die remweg. ‘Trapvaardig’ traint kinderen van groep 7 en 8 in praktische fietsvaardigheid. Ook rijden ze met een zware rugtas op. Zo worden de kinderen voorbereid op het zelfstandig fietsen naar de middelbare school.

Dode Hoek

15 scholen en ruim 600 leerlingen doen van 3 tot en met 6 oktober mee aan het Dode Hoek project. Veilig Verkeer Nederland afdeling Hardenberg, en de werkgroep ‘ Dode hoek’, organiseren dit. De theorieles wordt gegeven door Chauffeurs Vereniging Friesland. Tijdens de les krijgen de kinderen informatie over de gevaren van de dode hoek. En tips hoe je deze kunt ontwijken. Hierna zien de kinderen op de parkeerplaats van sportpark De Boshoek in Hardenberg hoe het in het echt werkt met grote voertuigen.

De kinderen ervaren wanneer je wel of niet zichtbaar bent vanaf de stoel van de chauffeur. Het project is mogelijk dankzij de medewerking van 25 vrijwilligers en verschillende transport-, vervoers- en landbouwbedrijven. Zij stellen gratis hun vrachtwagens en landbouwvoertuigen beschikbaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio