19 C
De Bilt

Monumenteneigenaren openen deuren

Oosterwolde – Aankomende zondag, 11 september, is de nationale Open Monumentendag. Monumenteneigenaren in Ooststellingwerf openen hun deuren en monumenten zijn dan van binnen en buiten te bekijken. Er zijn leerzame activiteiten zoals rondleidingen en exposities over de geschiedenis van het monument en haar omgeving. Ook zijn er activiteiten voor kinderen.

Monumenteneigenaren van culturele erfgoed

“Monumenten zijn er omdat wij met elkaar hebben afgesproken dat sommige gebouwen de moeite waard zijn om te bewaren voor de generaties die na ons komen. Wij zijn trots op ons enorme culturele erfgoed dat bestaat uit veel beschermde monumenten. En ik ben blij om te zien dat de eigenaren van deze prachtige monumenten hun deuren voor ons openen zodat we de schoonheid van het monument kunnen zien en de verhalen kunnen horen over de historie,” vertelt wethouder Esther Verhagen.

Voor iedereen

Er zijn voor jong en oud leuke en leerzame activiteiten. Kinderen mogen in de Dorpskerk in Elsloo de klokken van de monumentale klokkenstoel luiden en verdienen daarmee het diploma assistent-klokkenluider. In de Korenmolen van Weyert in Makkinga kunnen ze op zoek naar verstopte muizen en leren ze spelenderwijs over de molen.

In de oude Meester Lok basisschool in Ravenswoud kan je je schooltijd herbeleven. De oude jashaakjes hangen nog in de gang. De wat meer duistere geschiedenis in Ooststellingwerf wordt zichtbaar in het Cachot in Appelscha: een kleine gevangenis aan de vaart

Alle monumenten

In totaal zijn 18 monumenten in Ooststellingwerf te bezoeken. De entree is gratis en elk monument is van 12.00 tot 17.00 uur open. Op www.ooststellingwerf.nl/omd staan alle monumenten die meedoen, daar kunt u ook de folder downloaden. Bij het Toeristen Informatie Punt (TIP) in Appelscha ligt ook een folder met alle deelnemende monumenten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio