27.9 C
De Bilt

Bike Park Lido in Waalwijk wordt gesloten

Waalwijk – De gemeente Waalwijk is eigenaar van de openbare gronden bij het Bike Park Lido en vindt het heel belangrijk dat de veiligheid op en rond de baan op orde is en dat de aansprakelijkheid goed geregeld is. Dat is nu niet goed geregeld. Om die reden wil de gemeente het Bike Park sluiten.

Bike Park bij Lido gedoogd maar illegaal

Het Bike Park bij het Lido bestaat ruim drie jaar. Een handvol jongeren stak de handen uit de mouwen. Ze bouwden een baan in het bos vlakbij het Lido met een starttoren en verschillende houten constructies, hobbels, brug en schans voor speciale jumps. De aanleg is illegaal, maar werd tot nu toe gedoogd door de gemeente. Wel heeft de gemeente de afgelopen jaren meerdere malen haar bezorgdheid uitgesproken over de toekomst van deze in het bos aangelegde ‘BMX-freestyle-MTB-baan’.

Zelfgebouwde baan

Deze provisorische baan is in de loop der tijd diverse malen uitgebreid. En de baan is meerdere keren ten prooi gevallen aan vandalisme. Ook recent hebben vandalen hier vernielingen aangericht. Daarnaast zijn de zelf vervaardigde bouwwerken niet deugdelijk en voldoen ze niet aan de gestelde eisen.

Gesprek belanghebbenden

Begin juni heeft een gesprek plaatsgevonden met de oorspronkelijke oprichters van de baan. Toen is met de gemeente afgesproken dat er serieus gekeken moet worden naar kansen om de baan te legaliseren, te voorzien van deugdelijke bouwwerken en veiliger te maken. Vorige week werd duidelijk dat de oprichters er niet in slagen om de aansprakelijkheid onder te brengen in een aansprakelijkheids-/risicoverzekering. De premies daarvoor zijn te hoog. Ook de aanvullende veiligheids- en technische eisen van verzekeraars zijn te pittig en op de huidige locatie feitelijk niet of nauwelijks te realiseren.

Aansprakelijkheid en gebrek aan fondsen

Het niet kunnen onderbrengen van de aansprakelijkheid bij een verzekeraar, het gebrek aan fondsen bij de oprichters zelf en het besef dat we hier niet beschikken over optimale omgevingsfactoren hebben beide partijen doen inzien dat deze locatie niet geschikt is of geschikt te maken is als veilig Bike Park.

Sluiting

De gemeente heeft daarom besloten de huidige locatie volledig te sluiten en wil op korte termijn samen met de oprichters over gaan tot ontmanteling. Daarbij willen beide partijen dat het bos zoveel als mogelijk wordt teruggebracht in haar oorspronkelijke staat. Om de oprichters hierbij te helpen heeft de gemeente aangeboden om de kosten van de ontmanteling en afvoer van materiaal voor haar rekening te nemen.

Alternatieve locatie

De gemeente heeft ook met de oprichters afgesproken dat op zoek wordt gegaan naar een alternatieve locatie binnen de gemeente. Ook gaat de gemeente bekijken of er mogelijkheden zijn om een bestaand skate/bike park te verbeteren of een kleine ‘upgrade’ te geven, zodat in iedere geval de jongste leeftijdsgroepen van enthousiaste ‘park-riders’ in Waalwijk hun hobby/sport in de toekomst hier lokaal kunnen blijven beoefenen.

Is jeugdplezier onbetaalbaar?

De toekomstige investeringen voor een nieuwe baan komen ten laste van de oprichters. Bij het aanleggen van een professionele en veilige baan met gekeurde toestellen moet rekening gehouden worden met een bedrag van € 60.000 of meer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio