22.4 C
De Bilt

Expeditie Nassau: op volle kracht vooruit!

Steenbergen – Ook na de finale van de Brabantse Erfgoedprijs, waarbij het Levensboek op een fantastische tweede plaats eindigde, gaat Expeditie Nassau weer op volle kracht vooruit. De realisatie van het Levensboek heeft de hoogste prioriteit, maar ook met  plannen voor het fysieke herstel van de vesting Steenbergen en de uitwerking van ideeën zoals Vestingspelen, een Vestinghuys, Stadsbrouwerij en Kenniscafés wordt de komende tijd vaart gemaakt.

Expeditie Nassau geslaagd

Dankzij het Levensboek is het rijke vestingverleden van Steenbergen volop in de schijnwerpers komen te staan, dus die missie van Expeditie Nassau is vooralsnog geslaagd. Die conclusie durfden de expeditieleden wel te trekken bij de zogeheten debriefing die onlangs plaatsvond. ,,We hebben meer gewonnen dan verloren,’’ luidde de slotsom van de strijd om de Brabantse Erfgoedprijs. ,,Het Levensboek is echt gaan leven en dat is goed voor alles wat we met de expeditie willen bereiken.’’

Van ontdekken naar uitvoeren

Het doel  van Expeditie Nassau is om de vesting van weleer nieuw leven in te blazen, zodat Steenbergen daarvan – net als vroeger – weer de vruchten kan plukken. Zowel in sociaal en educatief, als in economisch en toeristisch opzicht. De deelnemers van Expeditie Nassau, die mogelijk wordt gemaakt door de gemeente, zijn enthousiaste inwoners uit alle geledingen van de bevolking. Zij houden voortdurend ruggespraak met hun achterbannen, om ervoor  te zorgen dat Expeditie Nassau bij iedereen ‘tussen de oren’ gaat zitten en op brede steun vanuit de samenleving kan rekenen.

Foto 1 ererondje oorkonde Levensboek
De oorkonde die het Levensboek heeft gewonnen bij de Brabantse Erfgoedprijs begon onlangs aan een ereronde, tijdens de Nationale Archeologiedagen bij de Stichting Stadsarcheologie Steenbergen.
Foto Nicole van de Donk

Ambitie

De expeditieleden hebben een boeiende ontdekkingstocht door het verleden achter de rug en gaan nu hun schouders zetten onder de uitvoering van de verschillende plannen die uit de expeditie zijn voortgekomen. Om te beginnen willen zij graag het Levensboek daadwerkelijk tot leven wekken. Dat zou makkelijker zijn geweest wanneer het Levensboek de Brabantse Erfgoedprijs had gewonnen; desondanks is de ambitie uitgesproken dat het Levensboek uiterlijk in het najaar van 2018 het levenslicht moet zien.

Ererondje oorkonde Levensboek

Met het Levensboek krijgen alle Steenbergse kinderen de kans om (hun eigen) geschiedenis te schrijven en leren zij tegelijkertijd alles over het lokale erfgoed, hoe het leven hier vroeger was, en wat je in je jeugd allemaal gedaan zou moeten hebben in Steenbergen. Het Levensboek werd van de maar liefst 72 inzendingen uiteindelijk 2de bij de verkiezing van de Brabantse Erfgoedprijs. De bijbehorende oorkonde maakt momenteel een ererondje door Steenbergen. Dat gebeurt zowel om iedereen die op het Levensboek heeft gestemd te bedanken, als om het Levensboek én Expeditie Nassau levend te houden.

750 jaar

Vanuit Expeditie Nassau wordt ondertussen ook verder gewerkt aan de totstandkoming van Kenniscafés, waarbij de uitwisseling van kennis over verleden, heden en ideeën voor de toekomst centraal staat. Op die manier ontstaat bovendien meer verbinding tussen inwoners en  een zo breed mogelijk draagvlak om van Steenbergen weer die vooraanstaande vesting van weleer te maken. Een belangrijke stip die hierbij op de horizon staat, is de viering van het 750-jarig bestaan van Steenbergen in 2022. In de tussentijd willen de expeditieleden al handen en voeten geven aan ideeën zoals Vestingspelen voor de jeugd.

Meer weten over Expeditie Nassau? Kijk dan op www.expeditienassau.wordpress.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio