9.8 C
De Bilt

Gemeente en Helvoirtse jeugdorganisatie zetten zich samen in voor jeugdhuis ‘D’N inbreng’

Vught – De gemeente Vught en de Helvoirtse Organisatie voor de jeugd (HOJ) gaan samenwerken aan de broodnodige verbetering en versterking van het bekende jeugdhuis d’n Inbreng in Helvoirt. Het gezamenlijk doel is om te komen tot een levendige voorziening in een goed benutte en onderhouden accommodatie. D’n Inbreng biedt daarin volop activiteiten voor de jeugd maar ook ruimte voor andere doelgroepen. In een nieuwe intentieverklaring zetten de twee partners hun handtekeningen onder hun gedeelde voornemens die in 2023 tot concrete afspraken én acties moeten leiden. 

D’n Inbreng is de thuisbasis voor jeugdorganisaties als Kindervakantiewerk, het Helvoirts Weekend, de Avondwandelvierdaagse en LEFH. In de Helvoirtse Organisatie voor de Jeugd zijn zij verenigd met het doel het organiseren van activiteiten voor de jeugd van Helvoirt. Aanvankelijk huurde de HOJ het pand van de gemeente Haaren, maar in 2016 werd de huur in een bruikleenovereenkomst omgezet. De HOJ werd toen verantwoordelijk voor renovatie, verbouwing en exploitatie en kreeg daarvoor een bedrag van € 33.000,- mee, later gevolgd door een aanvullende bijdrage van € 12.000,-.

Het bestuur van de HOJ maakt zich zorgen over de toekomst van het jeugdhuis in Helvoirt. Het pand moet gerenoveerd en verbouwd worden en met lokale ondernemers en vrijwilligers is hier de laatste maanden een voortvarend begin mee gemaakt. Nu blijken de bijdragen van € 33.000,- en € 12.000,-, zeker in de huidige tijd en omstandigheden, lang niet toereikend te zijn om de kosten te dekken.

Gemeente helpt Helvoirtse Organisatie voor de jeugd

Het de HOJ bestuur heeft de gemeente gevraagd om bij te springen. Het college van burgemeester en wethouders staat hier welwillend tegenover en besloot de HOJ daarom een incidentele subsidie toe te kennen van € 20.000,-. Voorwaarde is dat het bestuur van de HOJ zich verbindt aan afspraken gericht op de toekomstbestendigheid van pand en organisatie. Het doel: d’n Inbreng (weer) tot een bruisende ontmoetingsplek maken, in combinatie en goede samenwerking met het HelvoirThuis.

Deze voorwaarden zijn opgenomen in de intentieovereenkomst en krijgen begin 2023 een vervolg in een exploitatieovereenkomst. Daarin komen afspraken over het groot onderhoud (gemeente) en het dagelijks onderhoud (vereniging), beheer, exploitatie en het gebruik van het gebouw, maar ook over een constructieve samenwerking met het HelvoirThuis. Met de combinatie van de twee organisaties  ontstaat een brede basis voor activiteiten en programma’s, gericht op meerdere doelgroepen (jeugd en volwassenen).

Door elkaar aldus te versterken, krijgen het HelvoirThuis en d’n Inbreng een nog prominentere plaats en functie in de Helvoirtse gemeenschap.     Zowel de gemeente Vught als de HOJ respecteren bij de plannen de eigenheid en autonomie van d’n Inbreng en de bijdragen en inspanningen die de Helvoirtse gemeenschap hierbij heeft geleverd. D’n Inbreng is en blijft dan ook bovenal een voorziening voor en door de Helvoirtenaren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio