11.5 C
De Bilt
dinsdag, 28 juni 2022

Broedplaats voor slimme ouderenzorg van plan naar realisatie

Dinkelland – Verschillende partijen uit de zorg- en welzijnsketen hebben de handen ineengeslagen om dé broedplaats voor slimme ouderenzorg in Noordoost Twente te worden voor inwoners in Dinkelland, Losser, Oldenzaal en Tubbergen. Nu de eerste financiering rond is staan alle seinen op groen om de ambitie ‘Goede Zorg Dichtbij’ te realiseren.

“Met de realisatie van de plannen komt het terrein in en rond het ziekenhuisgebouw Heil der Kranken in Oldenzaal nog meer tot bloei en draagt het bij aan de toekomstbestendigheid van de zorg voor kwetsbare inwoners” laat wethouder Ilse Duursma weten. Naast de bestaande dienstverlening van MST, Zorgfederatie Oldenzaal en Gereia van Zorggroep Sint Maarten komt hiermee een unieke ketensamenwerking rondom ouderen en kwetsbare inwoners in Oldenzaal tot stand. Een centrale plek voor de inwoners van Noordoost Twente.

Goede ouderenzorg Dichtbij

Het zorglandschap in Nederland verandert; mensen worden ouder terwijl zij steeds vaker meerdere aandoeningen tegelijkertijd hebben. Ze blijven langer thuis wonen en moeten vaker en langer een beroep doen op naasten. Deze ontwikkelingen zien we ook terug in de regio Noordoost Twente. Onder de noemer ‘Goede Zorg Dichtbij’ beogen de partijen samen antwoord te geven op de uitdaging om goede en betaalbare zorg dichtbij te organiseren voor ouderen en kwetsbare inwoners.

Foto: © Joke Rietveld – Regio Online

Broedplaats voor slimme ouderenzorg

De plannen bestaan uit de opzet van een Geriatrisch Expertisecentrum en het creëren van (extra) tijdelijk verblijf, waar kwetsbare ouderen die nog niet naar huis kunnen tijdelijk kunnen verblijven. Bijvoorbeeld na een operatie of voor tijdelijke observatie. Ook een zogeheten innovatiegarage, waarin de samenwerking tussen partijen in de zorg en het sociale domein wordt bevorderd, maakt onderdeel uit van de plannen.

Met de realisatie hiervan kunnen de samenwerkingsprocessen slimmer worden ingericht en verbeterd. En kan het aanbod van ouderenzorg aan oudere inwoners regionaal beter worden afgestemd en toegankelijker worden gemaakt.

Unieke ketensamenwerking binnen Nederland

Bij de ontwikkeling van de plannen zijn de volgende partijen betrokken: Apotheek Oldenzaal, Carintreggeland, Gemeente Dinkelland, Gemeente Losser, Gemeente Oldenzaal, Gemeente Tubbergen, Medisch Spectrum Twente, Menzis, Mediant, Praktijk voor gespecialiseerde fysiotherapie Jeroen van der Weide, Roessingh Centrum voor Revalidatie, Zorgfederatie Oldenzaal en Zorggroep Sint Maarten.

Nu ook Mediant en het Roessingh onlangs zijn aangesloten is het hele zorgspectrum compleet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio