5.3 C
De Bilt

Bronckhorster jeugdlintjes 2019

Bronckhorst – Woensdag zijn tijdens een feestelijke uitreiking in het gemeentehuis Bronckhorster jeugdlintjes uitgereikt. Een blij verraste Daniek en Julian van Lee, Natalia Blom, Linde van der Zand en Sepp de Bake ontvingen de lindjes uit handen van burgemeester Marianne Besselink. Met het jeugdlintje zet de gemeente jongeren die iets bijzonders doen in Bronckhorst, en daarmee misschien wel een held zijn voor anderen in hun omgeving, in het zonnetje. Inwoners konden hiervoor jongeren/kinderen tot 18 jaar aanmelden. We kregen 10 aanmeldingen. De bedoeling is jaarlijks max. 3 lintjes uit te reiken, maar in dit geval kwam de jury tot 5, ook omdat 1 aanmelding 2 kinderen uit 1 gezin betrof. Met de onderscheiding geeft Bronckhorst de maatschappelijke betrokkenheid en onbaatzuchtige inzet van kinderen en jongeren graag een podium. Burgemeester Besselink. “Hun inzet is enorm belangrijk voor anderen in hun omgeving. Soms cijferen zij zich op hun jonge leeftijd zelfs weg voor een ander.“

De gelukkigen zijn:

  • Daniek van Lee (2005) en Julian van Lee (2007) uit Hengelo

Broers, Daniek en Julian, zijn minimaal één keer in de week, en soms vaker, te vinden in Park de Bleijke. Met de skelter trekken ze erop uit om zwerfvuil op te ruimen. Statiegeldflesjes leveren ze in bij supermarkt, het glas brengen ze naar de glasbak en de rest van het afval doen ze netjes in de afvalbak. Toen het vorige zomer zo droog was en er geen water meer in de vijvers stond, waagden de twee zich in de blubber om ook daar rommel uit de modder te halen.

  • Natalia Blom (2005) uit Hengelo

Natalia helpt vaak haar lichamelijk beperkte zus, onder andere met leren en in huis, of ze gaan samen dingen ondernemen. Elke zaterdag helpt ze ook bij De Sonnevanck, een privé bejaardenhuis in Hengelo, om de bewoners daar een leuke zaterdagochtend te bezorgen.

Verder helpt ze vaak mee bij Stichting Litania.

  • Linde van der Zand (2007) uit Halle

De moeder van Linde heeft Niet Aangeboren Hersenletsel. Als er iets gedaan moet worden, helpt Linde waar ze kan, mee. Bijvoorbeeld in huis, als haar moeder er de kracht niet voor heeft en haar vader er niet is, staat Linde altijd klaar en helpt ze.

  • Sepp de Bake (2008) uit Hoog-Keppel

Toen schoolgenootje Eris 3 jaar oud was, ging ze proefdraaien op de basisschool. Daar was Sepp, toen 5 jaar. Hij liep naar haar toe, pakte haar rolstoel en zette haar naast zich neer. Inmiddels is Eris 9 jaar en zit in groep 5/6. Sepp zit in groep 7. Eris is zeer ernstig ziek, uitbehandeld. Ze kan bijna niets meer. Slechts af en toe kan ze een uurtje naar school. En daar is Sepp na al die jaren er nog steeds voor haar. Altijd geeft hij haar een knuffel, lieve woorden en aandacht.

Criteria om in aanmerking te komen voor het jeugdlintje, zijn:

• het helpen van ouderen, gehandicapten of zieken

• het organiseren van activiteiten in bijvoorbeeld de buurt of een dorpshuis

• bijzonder vrijwilligerswerk bij een culturele, muziek- of sportvereniging

• actie voeren voor een goed doel

• of een andere speciale prestatie of heldendaad hebben verricht

Bronckhorster jeugdlintjes

Een jury die bestaat uit burgemeester Marianne Besselink, Gijs Jolink uit Hummelo (organisator Zwarte Cross en Mañana Mañana), wethouder jeugd Evert Blaauw en ambtenaar jeugd Stefanie Huurnink besloot wie de Bronckhorster jeugdlintjes 2019 ontvangen. Daarbij is ook rekening gehouden met leeftijd en hoe lang de inzet voor de buurt, vereniging of het goede doel heeft geduurd. Verder telde de bijzonderheid en uitstraling van de actie of activiteit mee.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio