9.4 C
De Bilt
dinsdag, 21 maart 2023

Geen sigaret, sigaar of sjekkie meer in bushaltes

Tubbergen – Nog snel even een sigaret roken voordat de bus er is. Voor de rokende busreizigers is het een dagelijkse gewoonte. Maar bij 7 bushaltes in de gemeente Tubbergen is dit voortaan niet langer gewenst. Zij worden daarop attent gemaakt door blauwe stoeptegels. Hierop staat aangegeven dat het om rookvrije zones gaat. Het initiatief van twee regionale buschauffeurs werd omarmd door wethouders Erik Volmerink en Hilde Berning.

Afgelopen woensdag werd de tegel voor de bushalte aan de Julianastraat in Tubbergen symbolisch onthuld. Vooralsnog worden de tegels gelegd in de dorpskernen voor de drukste bushaltes.

Aanspreken op rookgedrag

“Het betreft geen verbod maar een onderdeel van het ontmoedigingsbeleid dat de gemeente Tubbergen ondersteunt”, legt wethouder Berning uit. “Dit initiatief pas perfect bij een gezonde leefomgeving; een van de speerpunten binnen het Sociaal Domein.” Want hoewel het in de buitenlucht is toegestaan om te roken, ondervinden hier veel mensen last van merkten Marc Hinskens en Richard Rolvink. Aangezien de gemeente de eigenaar is van de abri’s, zochten de buschauffeurs de samenwerking op. “De rook is ten eerste ronduit slecht voor de gezondheid van de niet-rokende reizigers”, zegt Hinskens.

“Ook kinderen staan te wachten in de rook. Ten tweede zorgt het voor stankoverlast, zowel bij de halte als in de bus, en rotzooi. Het is vaak lastig om iemand aan te spreken op zijn rookgedrag. Helemaal voor jongeren richting volwassenen. Bovendien: zien roken doet roken en we willen juist een rookvrije maatschappij.”

Praktisch en hufterproof

Tijd voor actie vonden de chauffeurs. In overleg met de gemeente Tubbergen werd gekozen voor blauwe tegels. Daarop staat een wit vinkje afgebeeld met de tekst: ‘Op weg naar een rookvrije generatie’. “Borden, stickers en posters waren ook een optie”, informeert Rolvink. “Tegels bleken het meest praktisch te zijn, en hufterproof. Allereerst beginnen we met het leggen van tegels voor de meest gebruikte haltes op de drukste routes in de dorpskernen. Vooralsnog zijn dat lijn 64 en 66. Ze vallen door hun positie en kleur goed op zodat ze niet over het hoofd gezien kunnen worden.”

Bewustwording

Wethouder Erik Volmerink spreekt over het juiste moment. “Het OV is weer toegankelijk na de versoepelingen van de coronamaatregelen. Dan moeten we er gelijk aandacht aan schenken. Op deze manier willen wij mensen bewust maken dat roken op deze plekken echt niet meer kan.” Tegenwoordig is 70 procent van de bevolking al niet-roker”, vult Rolvink aan. “We hopen dat mensen elkaar aanspreken op hun rookgedrag mocht iemand de regels negeren. Wie toch roken wil moet dat voortaan maar ergens anders doen.”

Sigaret weggooien is vervuiling

Want die regels zijn volgens de initiatiefnemers wel duidelijk. “In het uiterste geval kan er zelfs op gehandhaafd worden”, laat Hinskens weten. “Een sigarettenpeuk weggooien valt onder vervuiling van de openbare ruimte. Hoogte van de bekeuring: 140 euro. Dat is jammer geld. Het beste en slimste is gewoon stoppen met roken. Wij hopen daar met deze tegels aan bij te dragen.”

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio