14.8 C
De Bilt

Jongeren Enschede met bijstandsuitkering mogen voortaan deel inkomsten behouden

Het college van Enschede heeft vandaag de beleidsregel inkomstenvrijlating voor jongeren tot 27 jaar vastgesteld. Dit houdt in dat iemand met een bijstandsuitkering een deel van de inkomsten uit werk of een vrijwilligersvergoeding mag houden. Deze inkomsten worden niet van de bijstandsuitkering afgetrokken. De beleidsregel gaat op 1 juli 2024 in.

Met dit besluit loopt Enschede vooruit op een aanstaande wetswijziging van de Participatiewet. Deze sluit jongeren tot 27 jaar nu nog uit van inkomstenvrijlating. De gemeente wacht de wetswijziging niet af en kan haar dienstverlening nu sneller aanpassen aan wat jongeren nodig hebben. Kansengelijkheid is een belangrijk onderwerp voor het beleid. Iedere jongere verdient de kans te krijgen om zich te ontwikkelen. Daar is soms maatwerk bij nodig.

Wat houdt de nieuwe beleidsregel voor jongeren in Enschede in?

Tot nu toe kwamen jongeren tot 27 jaar niet in aanmerking voor inkomstenvrijlating en vergoedingen voor vrijwilligerswerk. De gedachte hierachter was dat jongeren zich eerst moeten richten op onderwijs en het halen van een startkwalificatie. De komende wetswijziging in de Participatiewet trekt de regels voor jongeren en volwassenen gelijk. Dit betekent dat jongeren tot 27 jaar nu ook recht hebben op inkomstenvrijlating.

‘Door deze beleidsaanpassing wordt het aantrekkelijker voor jongeren om stappen te zetten richting werk. Wij hebben ons vanuit Enschede bestuurlijk en ambtelijk hard gemaakt voor een flink aantal wijzigingen in de Participatiewet. Daar is deze er één van. We begrijpen dat niet iedereen dezelfde behoeften heeft. Daarom blijven we maatwerk leveren, ook voor kwetsbare jongeren.’ aldus wethouder Arjan Kampman.

Focus op de jeugd, focus op de toekomst

Het college ziet het als een prioriteit om jongeren een goede start te geven. Daarom maakte het college eerder al een beleidsregel voor jongeren voor meer bestaanszekerheid. Sinds 2022 bestaat de zogenaamde Ketenaanpak. Jongeren krijgen hulp op verschillende gebieden, zoals financiën, huisvesting en praktisch functioneren. Ook schuldhulpverlening is toegevoegd aan die ketenaanpak die voortkomt uit afspraken uit het regionale programma ‘de Twentse Belofte’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio