1.4 C
De Bilt

Nieuw verlichtingsplan balans tussen licht en donker

Enschede – Het college van B&W van Enschede heeft het nieuwe beleidsplan openbare verlichting 2022-2025 voorgelegd aan de gemeenteraad. De Enschedese openbare verlichting wordt steeds duurzamer door de toepassing van ledverlichting en het eerder dimmen naar minder fel licht in de avond en nacht. Dit past goed binnen de eisen voor de verkeersveiligheid, sociale veiligheid en de leefbaarheid in de openbare ruimte. Het zorgt voor steeds minder lichtoverlast in woningen en bevordert de ‘donkerte’, wat goed is voor mens en natuur.

 Zorgplicht én ambitie verlichting

“Inrichting, beheer en onderhoud van de openbare verlichting zijn een verantwoordelijkheid en kerntaak van de gemeente”, aldus wethouder Jurgen van Houdt. “Wij hebben als wegbeheerder de wettelijke zorgplicht om de verlichting in een goede staat van onderhoud te houden. Het mooie is dat onze openbare verlichting ook bijdraagt aan onze ambities op het gebied van milieu en duurzaamheid. Dat doen we met duurzaam materiaal, het verlagen van energieverbruik, voorkomen van lichthinder en bevorderen van donkerte. Goed voor de natuur!”

31.000 lichtmasten

In Enschede staan en hangen ruim 31.000 lichtmasten en armaturen. Sinds 2016 vervangt de gemeente de oude lamparmaturen bij een leeftijd van 20 jaar voor duurzamere dimbare led-armaturen. Nu al is 33% van alle lichtmasten led. In 2025 zal dit ongeveer 50% zijn.

Effe dimmen: minder lichthinder en energieverbruik

Sinds 2018 worden alle ledlampen in Enschede al gedimd tussen 22.30 en 6.00 uur. Het licht blijft aan, maar minder fel. Hierdoor is er minder lichthinder in woningen en minder energieverbruik. Deze aanpak heeft geen klachten of onveilige situaties opgeleverd.

Daarom zet de gemeente een volgende stap: in woonstraten wordt de dimtijd vervroegd naar 20.30 uur. Wethouder Van Houdt: “Hiermee zetten we verdere stappen in het besparen van energie en voorkomen van lichthinder, zonder dat de veiligheid in het geding komt. En we blijven innovaties en nieuwe kansen op de voet volgen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio