2.1 C
De Bilt

De warmevisie: hoe wordt gemeente Wierden aardgasvrij?

De Warmtevisie voor de gemeente Wierden is klaar. Hiermee wordt een route geschetst voor de wijken in de gemeente, zodat iedereen een eerste doorkijk heeft voor wanneer zijn of haar wijk aan de beurt is om aardgasvrij/ aardgasvrij-ready te worden. Daarnaast wordt beschreven welke stappen we hiervoor kunnen zetten vóór 2030. Naast de technische mogelijkheden, wordt ook gekeken naar de maatschappelijke kosten en de eindgebruikerskosten. Pas in de later (per wijk) op te stellen Wijkuitvoeringsplannen (WUP) wordt de definitieve keuze gemaakt. Individuele oplossingen zoals een warmtepomp, wel of niet in combinatie met duurzaam gas lijken voor het merendeel van de woningen het meest kansrijke alternatief. Een goed geïsoleerde woning is daarbij voor iedereen de eerste, meest logische en belangrijke stap.

Wierden : Isolatie is de eerste stap

De keuze voor het alternatief voor aardgas hangt sterk samen met isolatie. Hoe beter de isolatie van een woning of gebouw, hoe minder warmte verloren gaat. Als regel geldt: hoe beter de woning geïsoleerd is, hoe lager de temperatuur kan zijn om je woning te verwarmen. Inwoners worden in de Warmtevisie nu al opgeroepen goed te kijken naar de isolatiemogelijkheden. Wooncoaches van het Energieloket kunnen hier kosteloos in adviseren.

Individuele oplossingen

Samen met verschillende experts, de woningcorporatie, de SDEWE en de netbeheerder heeft de gemeente Wierden per wijk of buurt naar kansrijke alternatieven voor aardgas gekeken. Voor woningen en gebouwen van na 1992 lijkt een all-electric warmtepomp de beste oplossing. Voor woningen en gebouwen van voor 1992 is een hybride warmtepomp of ketel i.c.m. duurzaam gas de beste optie. De woningdichtheid, het bouwjaar, de mate van isolatie en de afwezigheid van warmtebronnen in de gemeente Wierden zijn de hoofdredenen voor een individuele oplossing. De gemeente wil zoveel als mogelijk gebruik maken van het bestaande aardgasnetwerk.

De volgende stap

Nu de richting voor duurzame warmte is gegeven, is de volgende stap om per wijk te kijken wat het beste alternatief voor aardgas is. Dat doen we samen met inwoners in een Wijkuitvoeringsplan (WUP). Samen met inwoners van Wierden Oost, Reggewoon, Cogas, Enexis en ondernemers gaan we als eerste verkennen en onderzoeken of we kunnen komen tot een wijkuitvoeringsplan voor deze wijk. We stellen graag samen met alle belanghebbenden tussen 2021 en 2030 meerdere Wijkuitvoeringsplannen op. Samenwerking is en blijft daarbij erg belangrijk. Het Wijkuitvoeringsplan is daarmee de route voor de overgang naar een alternatief van aardgas in de jaren naar 2030 en 2050.

Informatie en meedoen

Op Wierdengaatvoorduurzaam.nl/warmtevisie kan iedereen de Warmtevisie downloaden. Op deze zelfde pagina is ook een samenvatting beschikbaar. Inwoners die mee willen doen met de volgende stap, de Wijkuitvoeringsplannen, kunnen zich melden via wierdengaatvoorduurzaam.nl of via duurzaam@wierden.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio