5.3 C
De Bilt

Experiment woningtoewijzing zorgt voor ‘Magic Mix’

Loenen aan de Vecht – Woningen in ’t Kampje in Loenen aan de Vecht worden voortaan rechtstreeks toegewezen en niet via Woningnet. Met dit experiment wil de gemeente ruimte geven om een nieuwe woongemeenschap te vormen met meer verschillende bewoners die elkaar gezelligheid bieden en elkaar kunnen helpen. Als het nodig is kan ook professionele ondersteuning aan huis worden ingezet.

Experiment

Projectwethouder van ’t Kampje Jacqueline Koops: “Het mooie van dit experiment is dat we een nieuwe woonvorm helpen creëren waarbij bewoners elkaar helpen en versterken. Dat stelt natuurlijk wel eisen aan de samenstelling van de bewonersgroep. Daarom hebben we 90 procent van de woningen gereserveerd voor mensen met een zorgvraag die woonachtig zijn in de gemeente Stichtse Vecht. Inwoners uit Loenen aan de Vecht hebben daarbij voorrang. De overige 10 procent van de woningen mag worden gehuurd door ‘dragende’ bewoners die hun buren af en toe een handje willen helpen en zorgen voor wat extra gezelligheid. Dat moet samen een echte ‘Magic Mix’ worden; een samenredzame woongemeenschap die toekomstbestendig is door de diversiteit aan bewoners. Dat helpt bewoners om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen.”

Toewijzing van de woningen

Als een woning in ’t Kampje vrijkomt wordt dat onder meer via de lokale kranten bekend gemaakt. Belangstellenden kunnen zich melden bij een makelaar. Die doet de eerste selectie. Passende kandidaten mogen hun motivatie kenbaar maken. De toewijzingscommissie, die bestaat uit vertegenwoordigers vanuit de zorg, de bewoners en de eigenaar van het pand, bepaalt uiteindelijk of de huurwoning aan de kandidaat wordt toegewezen. Zo houdt de toewijzingscommissie zelf in de hand dat er een juiste balans blijft in de nieuwe woongemeenschap.

Tweede jeugd van ‘t Kampje

Directeur Peter Boerenfijn van Habion: “We hebben aan de Loenense samenleving gevraagd hoe ze oud willen worden, wat men daarvoor nodig heeft en wat mensen zelf kunnen bijdragen. Samen met diezelfde samenleving werken we nu in ’t Nieuwe Kampje aan het Nieuwe Oud worden”.

Frans Sträter van coöperatieve vereniging ‘t Kampje Plus: “Het voormalige woonzorgcentrum ’t Kampje heeft een ‘tweede jeugd’ gekregen. Daarmee is er in Loenen aan de Vecht een nieuwe, innovatieve manier van wonen ontstaan voor kwetsbare ouderen.”

Experiment voor 2 jaar

Het gaat om een experiment tot en met 31 augustus 2019. Daarna vindt een evaluatie plaats. Daarbij wordt gekeken of de woningen goed bezet zijn geweest en of de bewoners tevreden zijn. Dan wordt besloten of het experiment wordt voortgezet en of aanpassingen nodig zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio