8.9 C
De Bilt

Locaties voor ondergrondse containers bekend

Zeist – De gemeente heeft een voorlopig plan gemaakt met 37 locaties waar ze ondergrondse containers voor afvalinzameling wil plaatsen. Hiermee wil de gemeente het scheiden van afval stimuleren. Inwoners krijgen een brief hierover en kunnen vragen stellen op een digitaal forum, of een  zogeheten ‘zienswijze’ (formele reactie) indienen. In het najaar beoordeelt de gemeente de zienswijzen en kijkt ze of dat leidt tot aanpassingen van de geplande locaties.

Ondergrondse containers

De gemeente Zeist verbetert continu de mogelijkheden voor inwoners om afval te scheiden. Onderdeel daarvan is het uitreiken van kliko’s voor plastic, metaal (blik) en drinkpakken (PMD) aan inwoners van laagbouwwoningen. In een aantal wijken neemt de gemeente de grijze kliko voor restafval in. Bewoners kunnen dan hun restafval kwijt in ondergrondse containers in de buurt.

Overige redenen

Er zijn ook andere redenen om ondergrondse containers te plaatsen. Op sommige plekken bijvoorbeeld, wil de gemeente bovengronds containers ondergronds brengen. Op andere plekken komen extra ondergrondse containers voor oud papier, glas, textiel of PMD. Nu is dus bekend waar de gemeente al deze ondergrondse containers wil plaatsen. Deze locaties staan op www.zeist.nl/ondergrondsecontainers

Inloopbijeenkomsten

Een groot aantal inwoners ontvangt één dezer dagen een brief van de gemeente. Daarin staat waar de gemeente de ondergrondse containers wil plaatsen. Inwoners kunnen hierover vragen stellen via een digitaal forum op www.zeist.nl/ondergrondsecontainers. Ook houdt de gemeente in september een aantal inloopbijeenkomsten waar inwoners op afspraak in gesprek kunnen met de gemeente over de geplande locaties. Inwoners kunnen dan ook alternatieve locaties voorstellen.

Zienswijzen

Inwoners die het oneens zijn met een locatie die de gemeente op het oog heeft, kunnen een zogeheten ‘zienswijze’ indienen bij de gemeente. Dat kan tot en met 30 september 2021. In het najaar bekijkt de gemeente of de zienswijzen leiden tot aanpassingen van de geplande locaties. Iedereen die een zienswijze heeft ingediend krijgt een reactie. Vanaf begin 2022 starten de werkzaamheden voor het plaatsen van de ondergrondse containers.

Meer mogelijkheden

Wethouder Wouter Catsburg: “We scheiden met elkaar al veel afval, maar het kan nóg beter. Deze extra ondergrondse containers geven inwoners meer mogelijkheden om afval te scheiden. Zo kan veel meer afval worden hergebruikt. Dat is noodzakelijk voor een gezond milieu, en zo houden we onze woonomgeving leefbaar. Ook zorgt afval scheiden voor lagere kosten van afvalverwerking, zodat we de stijging van de afvalstoffenheffing zoveel mogelijk kunnen beperken.”

65 Criteria

Om te beoordelen of een locatie geschikt is voor een ondergrondse container gebruiken de gemeente en RMN een lijst met maar liefst 65 criteria. Deze gaan onder meer over de loopafstand voor bewoners, verkeersveiligheid en ondergrondse kabels en leidingen. De vele criteria laten zien dat het niet eenvoudig is om geschikte locaties te vinden.

Meer informatie staat op www.zeist.nl/devolgendestap.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio