7.9 C
De Bilt

Overeenkomst grondwaterbeheer met feestelijke ondertekening bekrachtigd

Provincie Utrecht, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, drinkwaterbedrijf Oasen en gemeente Woerden gaan samen aan de slag met het grondwater en de ondergrond in de kern van Woerden. Met die samenwerking willen zij ervoor zorgen dat voor 2040 de kwaliteit van het grondwater langzaam verbetert. Zodat het grondwater, ook in de toekomst, kan worden gebruikt voor de drinkwatervoorziening én de kwetsbare functies in de ondergrond beschermd blijven. Om dit te bekrachtigen, was er maandag 5 september een feestelijke ondertekening van de overeenkomst in het Kasteel.

De bruikbare voorraad grondwater staat door ontwikkelingen steeds meer onder druk. De gemeente wil inzetten op duurzame (bodem)energie maar moet er tegelijkertijd voor zorgen dat de kwaliteit van het grondwater in het beheergebied verbetert. Om duurzaam gebruik van de ondergrond mogelijk te maken, is een gerichte aanpak voor de lange termijn noodzakelijk. Daarbij is het de kunst een goed evenwicht te vinden tussen het beschermen en benutten hiervan voor de lange termijn. Dit is geregeld in een zogenaamd gebiedsplan grondwaterbeheer.

Ondertekening overeenkomst grondwaterbeheer

Op maandag 5 september hebben de bestuurders van provincie, waterschap, gemeente en Oasen een handtekening gezet onder de samenwerkingsovereenkomst. Tijdens de bijeenkomst gingen de bestuurders in op de vraag hoe zij het gebiedsgericht beheer over 10 jaar voor zich zien en wat zij van elkaar nodig hebben om dat te bereiken.

Feestelijkheden rondom ondertekening bestuurders vanuit de gemeente, provincie, waterschap
Feestelijkheden rondom ondertekening bestuurders vanuit de gemeente, provincie, waterschap – Foto: gemeente Woerden

Mirjam Sterk, gedeputeerde Bodem en Water: “De provincie heeft een verantwoordelijkheid bij het beschermen en het verbeteren van de kwaliteit van het water onder de grond. De gebiedsgerichte aanpak doen we samen met onze partners en  levert daar een essentiële bijdrage aan. Daarnaast vormt deze aanpak een mooi voorbeeld van de manier waarop we in onze provincie onder de Omgevingswet willen gaan werken.”

Verontreiniging in grondwater niet in oppervlaktewater laten komen

Hoogheemraad Karin Sommer-De Vries vult aan: “Voor het waterschap is het belangrijk dat verontreinigingen in het grondwater niet in het oppervlaktewater terechtkomen. Om gezamenlijk het grond- en oppervlaktewater te beschermen moeten we gebruik maken van elkaars kennis en data. Met dit gebiedsplan zetten we een grote stap’.

Oasen-directeur Walter van der Meer benadrukt dat het water dat Oasen gebruikt om drinkwater van te maken, verstopt zit in de ondergrond en dit schone ondergrondse water door verschillende ontwikkelingen steeds schaarser wordt. “Met deze samenwerking bundelen we onze krachten om het grondwater te beschermen en de kwaliteit ervan te verbeteren, Ook voor de lange termijn.”

Symbolische afsluiting

De bijeenkomst werd afgesloten met een symbolische handeling. Daarbij werd in een proefopstelling een scheikundige reactie in gang gezet. Door deze handeling verdween de kleur en bleef er een heldere vloeistof over. Wethouder Ad de Regt: “Deze handeling maakt goed duidelijk wat we nodig hebben van elkaar. Samenwerking is noodzakelijk om tot een beter resultaat te komen. Bovendien  kunnen we bodemenergie combineren met bacteriën die actief een reactie in de bodem in gang zetten, waardoor de kwaliteit van de bodem en het grondwater verbetert.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio