8 C
De Bilt

PostNL let op eenzaamheid in Zeist

PostNL gaat samenwerken met de gemeente Zeist in de strijd tegen eenzaamheid. Recent is een pilot gestart waarbij post- en pakketbezorgers eenzaamheid gaan signaleren. De signalen worden doorgegeven aan welzijnsorganisatie MeanderOmnium die binnen 48 uur naar het adres gaat om een praatje te maken en om te kijken of er een vervolgactie nodig is.

Bezorgers signaleren eenzaamheid

De bezorgers van PostNL komen weleens eenzaamheid tegen als ze pakketten bezorgen. Daar wilde het bedrijf iets mee doen. In 2020 startte een pilot in een stadsdeel van Rotterdam. Pakketbezorgers die meedoen in de pilot, zijn opgeleid voor het herkennen van eenzaamheid en de gemeente zorgt voor de vervolgactie. Bij deze pilot werd duidelijk hoe waardevol deze signaalfunctie van postbestellers kan zijn. Daarom start PostNL eenzelfde samenwerking met nog eens tien gemeenten, waaronder Zeist.

Post stapelt zich op

Op 4 februari startte de pilot in de gemeente Zeist. Pakket-en postbezorgers in Zeist letten onder meer op de volgende signalen: de post stapelt zich op achter de deur, iemand is al langere tijd niet gezien, iemand is altijd helemaal alleen, iemand heeft lichamelijke klachten en kan niet goed voor zichzelf zorgen, het huis ziet er verwaarloosd uit, de gordijnen gaan nooit open of iemand is verward. De bezorgers zijn niet verplicht om een melding te doen.

Signaalpunt tegen Eenzaamheid

De meldingen komen binnen bij Signaalpunt tegen Eenzaamheid dat onderdeel is van welzijnsorganisatie MeanderOmnium. Het afgelopen jaar zijn daar 40 meldingen binnengekomen, over jong en oud. Veel meldingen zijn afkomstig van zorg- en welzijnsorganisaties; een derde van de meldingen komt bij eenzamen zelf vandaan. Maar elke inwoner kan een melding doen via www.zeist.nl/eenzaamheid.

PostNL

Wethouder Fluitman is enthousiast over de inzet van PostNL voor de samenleving. “PostNL staat midden in de maatschappij en zij komen bij veel mensen aan de voordeur. Zij hebben zicht op wat er zich in de buurt of wijk afspeelt. Door de samenwerking met PostNL kunnen we eraan bijdragen dat eenzame dorpsgenoten weer meer uitzicht krijgen.” De pakket-en postbezorgers die meedoen aan de pilot in Zeist zijn herkenbaar aan een sticker op de bus in de vorm van een hart met de tekst: “Mijn Wijk”. De pilot loopt drie maanden en wordt daarna geëvalueerd. In januari startte de pilot ook in Baarn en Soest.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio