7.4 C
De Bilt

Zo’n 5% van de daken in de Utrechtse regio bevat mogelijk asbest. Dat is de conclusie van een inventarisatie van een groot aantal Utrechtse gemeenten. Deze inventarisatie werd uitgevoerd in het kader van een regionale samenwerking van de provincie Utrecht, twee omgevingsdiensten (Omgevingsdienst regio Utrecht en de Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht) en 21 gemeenten. Doel van de samenwerking: tijdige, liefst duurzame, vervanging van asbestdaken. Asbest in daken wordt volgens planning door het Rijk in 2024 verboden.

Mogelijk ruim 25.000 asbestdaken

De inventarisatie is in 2017 uitgevoerd op basis van beschikbare data van onder andere het kadaster, basisregistraties adressen en gebouwen (BAG) en Funda. Daarnaast is gebruik gemaakt van luchtfoto’s en zijn de gegevens handmatig aangevuld en gecontroleerd. In totaal zijn er 499.966 gebouwen geïnventariseerd, waarvan er 25.626 mogelijk asbest in de daken hebben. ‘Mogelijk’ omdat alleen inspectie van dichtbij zekerheid geeft. Het gaat uitsluitend om de daken en niet om gevelpanelen of asbest in gebouwen.

Niet in dakpannen

Asbest zit niet in gewone dakpannen. Het werd tot 1994 wel verwerkt in golfplaten, platte dakleien en bitumen. De inventarisatie is het eerste concrete resultaat van de regionale samenwerking, die dit jaar wordt voortgezet. Een team deskundigen van de provincie en de omgevingsdiensten ondersteunt de deelnemende gemeenten bij het bepalen van beleid. Met deze samenwerking loopt de regio Utrecht mee voorop in de aanpak van asbestdaken. Landelijk wordt samengewerkt met andere koplopers en de landelijke werkgroep asbestdaken van de VNG.

Kansen voor duurzame daken

De gevolgen van het verbod op asbestdaken kunnen groot zijn: huiseigenaren moeten kleinere dakoppervlakten saneren. Bedrijven, woningbouwcorporaties en andere organisaties zullen moeten investeren om de daken te vervangen. De samenwerkende partijen willen het verbod op asbestdaken niet afwachten en zetten gezamenlijk in op het faciliteren, zoals informeren en praktische ondersteuning, en het combineren van asbestsanering en duurzaamheid. Denk hierbij aan het plaatsen van zonnepanelen op de nieuwe daken, vervanging door groene daken of isolatie. Op deze manier nemen eigenaren niet alleen het gezondheidsrisico van de asbest weg, maar bevorderen zij ook een duurzame leefomgeving .

Startpunt concrete maatregelen

De gegevens van de inventarisatie zijn aan de gemeenten geleverd. Met deze informatie, en de kennis en ervaring van andere gemeenten en het regionale informatieteam, kunnen zij aan de slag om lokaal beleid voor te bereiden. De deelnemende gemeenten zijn: Amersfoort, Bunnik, De Bilt, De Ronde Venen, Eemnes, Houten, IJsselstein, Leusden, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Renswoude, Rhenen, Stichtse Vecht, Utrechtse Heuvelrug, Vianen, Wijk bij Duurstede, Woerden, Woudenberg en Zeist.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio