8.9 C
De Bilt

Zwerfafval: samen voor een schone gemeente

In februari 2022 startte de campagne tegen zwerfafval in de gemeente Wijk bij Duurstede. De wethouders Henk Vreeswijk en Wil Kosterman onthulden op verschillende plekken posters. Op die posters staan inwoners die de campagne een warm hart toedragen. In veel gevallen ruimen zij zelf actief zwerfafval op. Deze campagne krijgt extra aandacht in de zomer. Vanaf 6 juni zijn in de gemeente Wijk bij Duurstede daarom meer campagneposters en -banners te zien.

Veel vrijwilligers houden een stukje gemeente afvalvrij

In de gemeente Wijk bij Duurstede houden zo’n 100 vrijwilligers een stukje grond schoon,’ zegt wethouder Henk Vreeswijk (milieu). ‘Die inzet is natuurlijk fantastisch! Maar het zou nòg beter zijn, als afval niet op straat belandt. En voor een schonere leefomgeving zijn we samen verantwoordelijk. Deze zwerfafvalcampagne wijst inwoners en bezoekers van alle leeftijden op het belang van die schone omgeving.’

Ook jongeren spelen een grote rol bij het schoonhouden van Wijk

  • De blikvanger bij het Revius Lyceum krijgt een spelelement. Scholieren voelen zich hierdoor hopelijk extra aangemoedigd hun afval in die blikvanger te gooien. Dat moet voorkomen dat er afval op de ‘snoeproute’ belandt. Dat afval is niet goed voor het milieu en zorgt voor een rommelig straatbeeld Een Reviaan hielp mee, door bij medeleerlingen een onderzoek te houden naar zwerfafval.
  • Inwoners binden papier dat ze aan de straat zetten vaak niet voldoende bij elkaar. Dat waait dan in het groen en op straat. Leerlingen van klas 7b van basisschool De Wegwijzer hebben op hun fietsroute naar school last van dit papieren waaiafval. De leerlingen kwamen met het idee om een stripverhaal te tekenen. Zo willen ze inwoners wijzen op hoe je oud papier goed aanbiedt. De klas komt als dank later in de zwerfafvalcampagne met een foto op een banner te staan.
  • Ook bij Mariënhoeve werkten kinderen mee aan de campagne. Een foto van een aantal jonge CDW-voetballers staat op een bordje bij de ingang van de parkeerplaats. Dit bordje moet bezoekers aanmoedigen om Mariënhoeve schoon achter te laten. Dat geldt ook voor de keet die op het terrein staat. Een schoon sportpark is voor de jonge en de oudere sporters fijn, maar ook voor bezoekers.

Menukaart & keurmerk

Ook ondernemers die eten en drinken verkopen, krijgen aandacht in de zwerfafvalcampagne. De meesten houden hun directe omgeving al schoon. Zij kregen de uitdaging een stapje verder te gaan. Daarom heeft de afvalcoach Menukaarten uitgedeeld onder die ondernemers. Hierop staan tips om zwerfafval te voorkomen en tegen te gaan. Bijvoorbeeld door geen portieverpakkingen aan te bieden. Maar ook door niet standaard bonnetjes mee te geven. Of geen servetten en ander materiaal dat makkelijk wegwaait, buiten op tafel te leggen.

Herkenbare groene sticker

Ondernemers die meedoen om een keurmerk te krijgen, hebben een herkenbare groene sticker op de deur. Daarop staat ‘Ik doe mee aan -schoon, Wijk-Cothen-Langbroek- Dat doen we met elkaar’. Later dit jaar ontvangen zij dat keurmerk. Het schoonhouden van de openbare ruimte heeft voor  horecaondernemers een duidelijk voordeel. Want klanten brengen meer tijd door in een schoon gebied en voelen zich er prettiger. Kijk voor meer informatie op www.wijkbijduurstede.nl/ondernemers.

Meer informatie over zwerfafval staat op de website van de gemeente

Op www.wijkbijduurstede.nl/afval/zwerfafval staan meer gegevens over hoe belangrijk het is zwerfafval te voorkomen en op te ruimen. Ook is hier informatie te vinden over (vrijwilliger worden bij) Opgeruimd Wijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio