3.4 C
De Bilt

Koeien houden niet van blik en afval

Misschien heeft u wel eens een vervelend visgraatje in de mond gehad. Maar vlijmscherpe stukjes metaal van blikjes, dat zal niet snel voorkomen. Bij koeien gebeurt dat nog steeds regelmatig. Om ervoor te zorgen dat er geen blikjes meer in de weilanden belanden, plaatsten agrariërs samen met wethouders Beerd Flier en Liesbeth Vos – van de Weg vandaag zes borden in de weilanden van Oldebroek.

Twee jaar geleden dreigde de zesde koe van boer Gerrit van ’t Hof te overlijden door stukjes blik in haar maag. De maat was vol voor de boer. “De gemeente heeft toen voorgesteld dat als de agrariërs een plan bedenken, wij faciliteren”, herinnert wethouder Liesbeth Vos (onderwijs en economie) zich. Zo kwamen de boeren in 2020 met het idee voor een anti-blikjes-campagne.

4000 dode koeien

“Het is goed om te zien dat na het eerste onderdeel, namelijk beeldend onderwijs aan de kinderen door boeren zelf, nu ook het tweede deel van het plan wordt uitgevoerd”, voegt wethouder Vos toe. De borden staan verspreid over meerdere weilanden in de gemeente. Het doel is om bij inwoners en toeristen het bewustzijn te vergroten over de gevolgen van zwerfvuil voor koeien. Op de borden is een koe te zien met de tekst “Wij houden niet van blik en afval”.

Voornamelijk de blikjes die in de weilanden belanden, zijn een gevaar voor koeien. Deze blikjes worden door de maaimachine in kleine stukjes gesnipperd. De scherpe metaalstukjes komen in het voer van de koeien terecht en beschadigen vervolgens de organen van de koe. Landelijk gaan er ieder jaar ongeveer 4000 koeien dood door zwerfafval en worden er meer dan 10.000 koeien ziek. Dit veroorzaakt veel dierenleed en betekent ook veel schade en zorgen voor de boeren.

Blikjes zijn grondstoffen

Maar het probleem is groter dan een gevaar voor koeien, benadrukt wethouder Beerd Flier (milieu). “Wanneer iemand een blikje in een weiland gooit, worden grondstoffen verspild. Terwijl we toe willen naar een circulaire economie, waarin alle blikjes gerecycled worden tot nieuwe producten”.

Boeren vinden het mooi om te zien dat inwoners en toeristen genieten van de groene omgeving waarin zij wonen. Ze hopen daarom dat mensen zelf gaan inzien dat ook zij verantwoordelijk zijn voor deze natuur. Wethouder Beerd Flier vult aan: “Tot voor kort waren de blikjes in de weilanden ook een zorg voor mij, met de honderd koeien die ik had. Met de borden sporen we mensen aan hun lege frisdrankblikjes thuis weg te gooien. Die blikjes horen gewoon niet thuis op het menu van koeien.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio