14.1 C
De Bilt

Start werkzaamheden Stadspark in Ede Centrum

De komende jaren creëren we een gezellig en aantrekkelijk Stadspark in gemeente Ede. Vandaag starten de werkzaamheden aan het Raadhuisplein. In het park komt meer ruimte voor ontmoeting, evenementen en groen.

Eerste stap Stadspark

Het Stadspark is het groene gebied tussen de Paasberg en het Oude Kerkplein. Met de ideeën van ruim 2.000 Edenaren is een plan gemaakt om het park aantrekkelijker te maken voor bezoekers. We knappen het park stap voor stap op. We beginnen met het gedeelte van de Oude Kerk tot aan de Raadhuisstraat. De werkzaamheden aan het Raadhuisplein duren naar verwachting tot de zomer van 2024.

Wethouder Jan-Pieter van der Schans: “Het Stadspark krijgt een gezellige en groene uitstraling. Een plek om te ontspannen en te wandelen. Met het Raadhuisplein maken we nu een eerste mooie stap. Dit jaar werken we aan het ontwerp voor het tweede deel, het deel tussen de Raadhuisstraat en de Trapakkers. We hopen in 2025 met de uitvoering van dat deel te beginnen.”

Parkeren

Om meer ruimte voor groen te maken, worden de parkeerplaatsen bij het Werkplein en de bezoekersbalie (Publiekszaken) opgeheven. Vanaf 2 april kan er niet meer geparkeerd worden bij het Werkplein. Vanaf  half mei kan er ook niet meer geparkeerd worden bij de balie Publiekszaken. Een aantal plekken voor mindervaliden behouden we op het plein. Het Werkplein en publiekszaken zijn goed bereikbaar per fiets, of parkeren kan op de Driehoek of parkeergarage de Achterdoelen (Q-park). De actuele parkeerinformatie tijdens de werkzaamheden is te vinden op ede.nl/contact

Wat gaat er nog meer veranderen?

  • We veranderen de wandelpaden. In plaats van langs de rand, lopen ze straks meer door het midden van het park.
  • Door meer bomen en Veluwse beplanting toe te passen trekken we de Veluwe meer het centrum in. We laten het Stadspark aansluiten bij de rest van het centrum en zorgen ervoor dat het Stadspark toekomst- en klimaatbestendiger is.
  • We maken een betere en grotere plek voor kleinschalige evenementen, zoals de ijsbaan.
  • We hergebruiken zo veel mogelijk materialen weer op een andere plek. Zo krijgen de natuurstenen die we nu als afscheiding gebruiken een nieuwe plek ergens anders in het park.
  • Rondom het Raadhuis komt minder verharding en meer groen. Ook op andere plekken in het park komen meer bloemperken en bomen. Dit bevordert de biodiversiteit.
  • Het regenwaterprobleem in de Raadhuisstraat gaan we op een natuurlijke manier in het park oplossen. Hierdoor komt er minder water in het riool, omdat het door wadi’s in de grond wordt opgenomen.
  • Door veel Edenaren gewaardeerde elementen blijven staan, .zoals bijvoorbeeld het kleurrijke kunstwerk Chico y Chica. Ook het mooie uitzicht vanaf de Paasberg op de Oude Kerk blijft behouden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio