Verantwoord gebruik alcohol in sportkantines Weert

Weert – De baromzet in de sportkantine is voor veel sportclubs een belangrijke bron van inkomsten. Tegelijkertijd is er ook de verantwoordelijkheid dat op een verantwoorde manier met alcohol wordt omgegaan, zeker bij jongeren. Dat is in praktijk niet altijd eenvoudig en daarom was er dinsdagavond in de kantine van voetbalclub FC ODA een bijeenkomst voor vrijwilligers van Weerter sportclubs.

Sporten en alcohol

Hoe voorkom je dat jeugdleden na het sporten alcohol drinken? Hoe ga je om met de dilemma’s waar een bestuurder, barvrijwilliger en/of trainer-coach mee geconfronteerd wordt? En hoe gaan de verschillende sportverenigingen hier mee om? Het beantwoorden van die vragen hielp de aanwezigen bij de bewustwording. Die is nodig om alcoholgebruik onder jongeren onder de 18 jaar terug te dringen.

Bewustwording

Wethouder Paul Sterk, portefeuillehouder volksgezondheid, was aanwezig om het gemeentelijk gezondheidsbeleid voor de jeugd toe te lichten. “Tegenwoordig weten we hoe schadelijk alcohol is voor de ontwikkeling van de hersenen van jongeren. Het is goed dat sportverenigingen hiervan op de hoogte zijn zodat ze begrijpen waarom het belangrijk is om hun alcoholbeleid daarop aan te passen. We moeten samen de beweging van bewustwording in gang houden, net zoals dat 20 jaar geleden gebeurde met het roken.”

Kinderarts geeft verhelderende informatie

Voor de aanwezigen was de informatie van kinderarts Dr. Nico van der Lely over de nadelige effecten van alcoholgebruik bij opgroeiende jeugd heel verhelderend. De problemen die alcohol kan veroorzaken brengen soms langdurig grote schade toe, waar kinderen ook op volwassen leeftijd nog serieus hinder van kunnen hebben.

Verbetertips

Onderzoek leert dat er nog beter op leeftijdsgrenzen gelet kan worden bij het schenken van alcohol, zeker in sportkantines. Om de verenigingen hierbij te helpen organiseerden de Stichting Jeugd en Alcohol, NOC*NSF Academie voor Sportkader en gemeente een interactieve bijeenkomst.

Veel tips

Reeds opgedane successen binnen sportverenigingen in heel Nederland werden gedeeld. Verder kregen de deelnemers handvatten aangereikt om alcoholmisbruik te beperken ofwel te voorkomen. De deelnemers gaan nu aan de slag met alle tips.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img