14.9 C
De Bilt
donderdag, 21 september 2023

Variatie maakt duinen een thuis voor veel planten en dieren

De komende maanden is Stichting Het Zuid-Hollands Landschap aan het werk in de Duinen van Oostvoorne. Pleksgewijs worden jonge bomen en boomstronken weggehaald en komen zandvlaktes terug. Zon en wind krijgen op deze manier weer vrij spel en houden delen van het duin open en vrij van begroeiing. Ook worden invasieve exoten aangepakt. Zo blijven de duinen gevarieerd en een plek voor heel veel planten en dieren waaronder boomleeuweriken, zandhagedissen en duinviooltje. De werkzaamheden zijn naar verwachting eind december afgerond.

De kracht van variatie in de duinen

In het najaar 2022 startte de herstelwerkzaamheden van de duinen. Onder invloed van de mens is het natuurlijke systeem op de kop van Voorne veranderd. De Deltawerken, Tweede Maasvlakte en stikstofdepositie zijn slechts drie oorzaken van het snel dichtgroeien van de duinen. Planten die veel zon nodig hebben, kwetsbare insecten, zoogdieren en vogels verliezen hun leefgebied. Loofbos is mooi, maar de variatie tussen kale zandvlakten, bloemrijke duinvalleien, overgangen naar duindoorns en bos maken de duinen een thuis voor een ongelooflijk groot aantal planten en dieren. Er wordt dit jaar gewerkt nabij de Sipkesslag en Duinlaan: pleksgewijs worden jonge bomen en boomstronken weggehaald. Tegelijkertijd worden exoten aangepakt.

Proef bestrijding Watercrassula

Planten die van nature niet voorkomen in Nederland (exoten) kunnen uitgroeien tot een plaag. In de duinen zijn dit vooral Japanse duizendknoop, Reuzenberenklauw en Watercrassula. Omdat ze geen natuurlijke vijanden hebben, vormen ze een bedreiging voor de lokaal voorkomende planten en dieren. Ingrijpen is dan vaak noodzakelijk waarbij het soms best zoeken is naar effectieve bestrijdingsmethoden.

Vorige week is daarom een proef gestart om Watercrassula te bestrijden in een poel langs fietspad Sipkesslag. Een deel van de planten is afgedekt onder een dikke laag schelpen, over het andere deel van de Watercrassula zijn kalkkorrels gestrooid. De verwachting is dat de hoge concentratie kalk de waterplant uiteindelijk laat verdwijnen. Net als de bestrijding van veel andere invasieve exoten zal ook deze aanpak er een zijn van de lange adem. Door de maatregelen te blijven herhalen, hoopt Het Zuid-Hollands Landschap verdere verspreiding te voorkomen en uiteindelijk op een punt van uitputting te komen.

Meer informatie

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de duinen of bent u op zoek naar meer informatie? Kijk dan op zhl.nl/projecten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio