15 C
De Bilt

‘Hier met je peuk’: Langedijk en Heerhugowaard gaan de strijd aan tegen peuken

Heerhugowaard – Met de campagne ‘Hier met je Peuk’ gaan de gemeenten Langedijk en Heerhugowaard de strijd aan tegen sigarettenpeuken op de grond. Met een regionale campagne wordt gewerkt aan bewustwording en gedragsverandering onder rokers: peuken horen niet op de grond maar in een afvalbak of asbak.  

Helaas denken nog veel mensen dat een peuk gewoon verteert. Niets is echter minder waar: peuken bevatten veel giftige stoffen en metalen die schadelijk zijn voor de natuur. 90% van de peuken bevatten in het filter ook microplastics die nooit verteren. Eén peuk vergiftigt maar liefst 8 liter grondwater en blijft zo’n 12 jaar in de natuur.  

Peuken: het meest gevonden zwerfafval

De resultaten van de recent gehouden World Cleanup tonen het wederom aan: peuken zijn het meest gevonden zwerfafval. 75% van de peuken belandt buiten op de grond. Wethouders Nils Langedijk van gemeente Langedijk en Annette Groot van gemeente Heerhugowaard hebben het zelf ervaren: “Tijdens onze opruimactie op World Cleanup Day bestond het merendeel van het zwerfafval uit sigarettenpeuken. Het opruimen van de peuken is heel belangrijk maar voorkomen nog beter. Tijd dus om in actie te komen en aan gedragsverandering te werken.”

Hier met je Peuk: gedragsverandering door bewustwording en activatie

De campagne ‘Hier met je Peuk’ loopt in oktober, een maand waarin er toch al veel aandacht is voor de effecten van roken. Bewustwording wordt gecreëerd door middel van informatiefilms, via social media en stories. Sinds het rookverbod worden peuken extra vaak gevonden bij de entrees van winkels, horeca en bedrijven. De komende tijd zullen er daarom ook diverse doelgroepcampagnes worden gevoerd. Behalve Langedijk en Heerhugowaard sluiten ook de gemeenten Koggenland en Opmeer zich aan bij deze campagne. Hierdoor wordt een regionale vuist gevormd tegen peuken op de grond. De campagne is ontwikkeld in samenwerking met Schoner Noord-Holland die zich inzet voor een provincie zonder zwerfafval.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio