16.3 C
De Bilt

Bon Voyage: 100 jaar reisschetsen – Cornelis Vreedenburgh en kunstenaars van nu

Vanaf 13 mei neemt Stadsmuseum Woerden je mee op vakanties uit heden en verleden. De expositie Bon Voyage vertelt het verhaal van de reizen van de in Woerden geboren kunstschilder Cornelis Vreedenburgh (1880-1947) en toont reistekeningen van hedendaagse kunstenaars. De exposities is samengesteld uit eigen collectie en bruiklenen van o.a. het Rijksmuseum.

Reisschetsen

Cornelis Vreedenbrugh (1880-1946) Net zoals veel kunstenaars in zijn tijd, maakt Vreedenburgh graag buitenlandse reizen. Vooral om nieuwe indrukken op te doen en om zich verder te ontwikkelen. Vanaf 1910 gaat hij bijvoorbeeld naar de Provence, Saint-Tropez, Parijs, Zwitserland, Italië en Portugal en tekent daar zuidelijke landschappen en pittoreske dorpjes. In 1936 gaat hij voor tijdschrift Panorama naar Palestina om daar te schilderen en te schrijven. Tijdens een lange, hete reis tekent hij prachtige, zon doordrenkte landschappen en de kleine straatjes en inwoners van Jeruzalem.

Auto’s en vliegtuigen

De reistekeningen van Vreedenburgh laten zijn tekentalent zien, maar geven ook een prachtig beeld van zijn tijd. Aan de Middellandse zee ziet hij de eerst vliegtuigjes en in het Midden Oosten tekent hij inwoners met prachtige, traditionele kleding. Op vakantie gaan is in Vreedenburgh’s tijd nog niet vanzelfsprekend en reizen is soms een flinke uitdaging. Je vraagt je af wat voor indrukken hij opdeed en wat hij tegenkwam. Waarin verschillen de vakanties van nu van die van toen?

Smartphones

Reistekeningen zijn niet alleen iets van vroeger. Ook in onze tijd van smartphonefoto’s, zijn er kunstenaars die de tijd nemen om op reis te tekenen, zoals Peti Buchel, Anne Jitske Salverda en Gineke Zikken. Maar wat voegen reisschetsen nog toe als je veel sneller en makkelijker een foto kan maken? Wat is de waarde van deze tekeningen?

Peti Buchel (1946) is bekend van haar cartoons en graphic journalism. Anne Jitske Salverda (1956) schildert landschappen en werkt altijd buiten. Gineke Zikken (1959) vindt haar onderwerpen ook in het landschap, maar voor haar houdt dit niet alleen de natuur in. Industriegebieden, loodsen en bruggen zorgen eveneens voor inspiratie.

Activiteiten

Bij deze zomerse tentoonstelling organiseert het museum een aantal activiteiten zoals instaprondleidingen en kinderworkshops. De gratis instaprondleidingen zijn op de 1e en 3e zondag van de maand en de 2e en 4e donderdag van de maand om 14.00 uur. Houd voor meer informatie en openingstijden de website in de gaten.

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door VSB Fonds Woerden, Cultureel Platform Woerden, stichting Zabawas, stichting VVNK, stichting Gifted Art en Vrienden van het Stadsmuseum Woerden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio