6 C
De Bilt

LED-verlichting in lichtmasten van sportvelden

Met het ‘verledden’ van drie velden bij voetbalvereniging VEP rond de gemeente Woerden binnenkort een grote klus af. De sportvelden van 12 buitensportverenigingen zijn dan allemaal verlicht door LED-lampen. De nieuwe verlichting is niet alleen veel duurzamer, maar scheelt de sportverenigingen ook in hun energierekening.

Eind februari hebben de 226 lampen van 12 voetbal-, korfbal-, atletiek- en hockeyverenigingen in de gemeente Woerden allemaal LED-lampen. Eerst zouden 102 van deze lampen pas vervangen worden tijdens de standaard vervangingsmomenten in de komende 9 jaar. Mede op verzoek van verschillende sportverenigingen zijn deze lampen afgelopen jaar versneld ‘verled’.

De lichtmasten zijn eigendom van de gemeente Woerden. Ze worden samen met de sportvelden in gebruik gegeven aan verschillende buitensportverenigingen. De sportclubs zijn zelf verantwoordelijk voor het verbruik en de daarbij horende energiekosten.

Lagere energierekening

“De vervanging helpt niet alleen mee aan de duurzaamheidsambities van de gemeente, maar is ook een welkome meevaller voor de sportclubs”, zegt wethouder Arjan Noorthoek (Sport). ,,Door de stijgende energiekosten is de energierekening van veel verenigingen de afgelopen jaren flink gestegen.” Voor de verenigingen die veel velden in de avonduren gebruiken, kan het een paar duizend eur o’s per jaar schelen.

40% minder energieverbruik met LED-verlichting

Het vervangen van de lampen zorgt voor verduurzaming door een lager energieverbruik. LED-lampen verbruiken ongeveer 40% minder energie. De oude lampen hebben een vermogen van 2000 watt. De nieuwe LED-lampen zijn in te stellen tussen de 800 en 1400 watt. Veel verenigingen gebruiken 800 watt voor trainingen en 1400 watt voor wedstrijden.

Een ander voordeel is dat je LED-lampen aan en uit kunt doen, zoals je thuis het licht bedient. De oude lampen moesten eerst opwarmen. Verder moesten ze na uitzetten minstens een kwartier afkoelen voordat ze weer aan konden. In de praktijk bleef de verlichting daardoor vaak langer branden dan nodig was.

Op de foto van links naar rechts: Martijn Kemp (voorzitter voetbalvereniging VEP) Jan Willem de Boer (directeur Oostendorp Nederland Sportveldverlichting) en Arjan Noorthoek (wethouder Sport).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio