13.3 C
De Bilt

Oudewater besteed meer aandacht aan Kunst- en Cultuur

De gemeente Oudewater heeft samen met partijen uit de Oudewaterse Kunst- en Cultuursector voor de allereerste keer een zogenoemde Kunst- en Cultuurnota 2023-2027 gemaakt. Met deze nota willen partijen de samenwerking verbeteren en tegelijkertijd het beleid stap voor stap beter maken. De nota is gisteren door de gemeenteraad vastgesteld.

Kunst en cultuur in Oudewater

In Oudewater zijn allerlei organisaties actief in de Kunst- en Cultuursector. Deze organisaties werken stuk voor stuk hard om te zorgen voor een aantrekkelijk aanbod in de gemeente. De gemeente Oudewater is ontzettend trots op al deze partijen, maar uit gesprekken met de sector kwam ook duidelijk naar voren dat kunst, cultuur en creativiteit in Oudewater meer gewaardeerd moet gaan worden en dezelfde aandacht verdient als bijvoorbeeld de sportsector.

“Waar sport ervoor zorgt dat je fysiek fit blijft, is cultuur van belang om mentaal fit te blijven. Dat is de belangrijkste boodschap die wij kregen te horen”, zegt burgemeester Danny de Vries. “Reden genoeg om met deze nota zaken eens goed vast te leggen en een heldere lijn voor de toekomst uit te zetten. Zo hebben we een werkgroep Kunst- en Cultuur opgezet, waarmee we op regelmatige basis in verschillende samenstellingen mee overleggen om het beleid vorm te geven en mee te praten over allerlei projecten en concrete acties in onze gemeente.”

Leefbaarheid versterken

Met de kracht van kunst en cultuur willen de partijen de leefbaarheid binnen de gemeente waarborgen en versterken. Een goede afstemming en samenwerking tussen bijvoorbeeld cultuur, horeca, ondernemers en gemeente kan voor iedereen winst betekenen. Het Kunst- en Cultuurbeleid moet tegelijkertijd aansluiten bij het DNA van de gemeente. De drie Oudewaterse unieke verkooppunten Natuurlijk, Historisch en Kleurrijk en de slagzin ‘De Magie van Oudewater’ geven hier richting aan.

Burgemeester De Vries: “Kunst en Cultuur inspireren, verbreden je horizon en maken je een rijker mens. Een divers aanbod zorgt ervoor dat Oudewater een aantrekkelijke gemeente is om te wonen. De Kunst- en Cultuursector draagt bij aan een leefbare en kleurrijke stad, een stad waar mensen graag willen wonen, werken en recreëren. Daar moeten we zuinig op zijn en kijken hoe we hen verder kunnen helpen. Bovendien zorgen kunst en cultuur voor verbinding, ook tussen groepen inwoners die elkaar normaal gesproken niet snel tegenkomen.”

Kunst- en Cultuurnota 2023 – 2027

In de Kunst- en Cultuurnota 2023 – 2027 wordt door de sector verder aangegeven dat zichtbaarheid en communicatie beter kan en dat er behoefte is aan geschikte locaties. Om een en ander te realiseren zijn door de werkgroep (gemeente en sector) vervolgens drie programmalijnen voor de toekomst geformuleerd, die als basis dienen voor de uitwerking en realisatie van concrete acties.

Het gaat dan om het versterken van de culturele infrastructuur, het bevorderen van deelname van inwoners aan kunst en cultuur en ruimte maken voor vernieuwing en ontwikkeling van de sector en het aanbod. De volledige Kunst- en Cultuurnota is te vinden in de vergaderstukken op de website van de gemeenteraad van Oudewater: gemeenteraad.oudewater.nl 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio