18.7 C
De Bilt
donderdag, 21 september 2023

Oudewater onderzoekt kansen voor zonnevelden

Na de zomer start de gemeente Oudewater met een onderzoek naar de mogelijkheden voor zonnevelden in het gebied ten noorden van het spoor. In het onderzoek moet duidelijk worden wat er technisch, landschappelijk en financieel haalbaar is in dit gebied.

Afspraken gemeente Oudewater

In 2021 heeft de gemeenteraad van Oudewater afspraken gemaakt over de opwek van duurzame energie in de gemeente. We stimuleren zonnepanelen op grote daken. Omdat daarmee onvoldoende energie opgewekt kan worden, onderzoekt de gemeente ook de mogelijkheden van zonnevelden in het noorden van Oudewater.

Omwonenden praten mee

De gemeente vindt het belangrijk dat de wensen en zorgen van omwonenden, agrariërs en grondeigenaren meegenomen worden in het onderzoek. Daarom organiseert de gemeente na de zomer bijeenkomsten voor geïnteresseerden. Wethouder Bas Lont (energietransitie): “De lokale kennis van de mensen die wonen en werken in het gebied willen we meewegen. We weten al bodemdaling een aandachtspunt is in het gebied. Wat betekent dat voor wat er wel en niet mogelijk is met zonnevelden? Ook de zichtbaarheid van zonnevelden is belangrijk. Hoe passen ze het beste in het landschap? Daarvoor betrekken we een landschapsarchitect.”

Netcongestie

In steeds meer gebieden in de provincie Utrecht is het nu niet mogelijk om zonnevelden aan te sluiten op het elektriciteitsnetwerk door netcongestie. In dit deel van Oudewater is nog wel beperkt capaciteit beschikbaar. De komende jaren werken netbeheerders bovendien aan versterking van het net. Het beeld is nu dan ook dat netcongestie geen belemmering zal zijn voor zonnevelden in dit gebied. 

Vervolg

De uitkomsten van het onderzoek gebruikt de gemeente om een beeldkwaliteitsplan te maken. Daarin staan de ruimtelijke kaders aan de hand waarvan de gemeente later vergunningsaanvragen kan toetsen. Naar verwachting kan de gemeenteraad dit beeldkwaliteitsplan eind 2023 vaststellen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio