13.3 C
De Bilt

Zeeuwse schoolpleinen ontvangen €10.000 voor groen schoolplein

Dit jaar ontvangen 13 Zeeuwse scholen een voucher om hun grijze schoolplein om te toveren naar een groene en natuurrijke leeromgeving. Zij starten binnenkort met het traject waarbij ze aan de slag gaan met het ontwerp en de uitvoer van een groen plein. Ze worden hierin begeleid door IVN Natuureducatie die, samen met provincie Zeeland en Zeeuwse gemeenten, elk jaar de voucherregeling mogelijk maakt.

Samen voor de Zeeuwse natuur

De scholen die een financiële bijdrage ontvangen om hun schoolplein te vergroenen zijn: KC Heidepoort in Heikant, Herman Faukeliusschool in Middelburg, De Bergpadschool in Grijpskerke, CBS De Rank in ’s-Gravenpolder, De Twijn in Terneuzen, Helcherseeschool in Scharendijke, OdyZee in Kloetinge, Ravenstein in Vlissingen, St. Jozefschool in Vlissingen, Omnis Kindcentrum de Linden in ’s-Gravenpolder, De Horizon in Rilland, Nobelhorst in Hulst, Samenwerkingsschool de Stroming in Middelburg en OBS De Zuidwesthoek, HBC de Wereldwijzer en Pr. Beatrixschool in Goes.

Samen aan groene schoolpleinen werken
Samen aan groene schoolpleinen werken – Foto: IVN Natuureducatie

Groene schoolpleinen

In de afgelopen jaren ontvingen al bijna veertig scholen een voucher en daar komen nu dertien nieuwe scholen bij. Debby Boers, projectleider bij IVN: ‘Groene schoolpleinen dragen bij aan de gezondheid en ontwikkeling van kinderen. Ze worden creatiever, pestgedrag neemt af en ze bewegen meer. Daarnaast zorgt een groen plein ook voor meer biodiversiteit in de buurt en ontstaat er minder wateroverlast.’ Dit jaar worden voor het eerst 13 vouchers uitgedeeld. Boers: ‘We zijn blij dat we nog meer schoolpleinen gaan vergroenen. Op die manier krijgen straks alle kinderen in Zeeland de kans om in een groene omgeving op te groeien.

Kick-off

De scholen gingen maandag 8 april van start met de kick-off. Tijdens de kick-off kregen de scholen een introductie in vergroening en gingen ze aan de slag met workshops over voeding op het schoolplein en buiten lesgeven. Roxanne van Dixhoorn is directrice van De Rank in ’s-Gravenpolder en was ook bij de kick-off. Dixhoorn: ‘We hebben al een schooltuin en nu kunnen we de rest van het schoolplein vergroenen. We doen vandaag gelijk inspiratie op.’ Ook Marjolein Faasse-Corijn, directeur van De Nobelhorst in Hulst is blij met de dag: ‘Leuk om zo samen van start te gaan. Toen we hier het plein bij de Vliete opliepen kregen we gelijk inspiratie voor ons plein.’

Groene beweegschool

Naast de voucherregeling start dit jaar ook de pilot van de Groene Beweegschool. Het initiatief in samenwerking met SportZeeland heeft als doel om groene schoolpleinen in te zetten voor de lichamelijke ontwikkeling van kinderen. De Horizon in Rilland, De Stroming in Middelburg en De Kreeke in Westdorpe zijn geselecteerd als pilotschool.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio