14.9 C
De Bilt
donderdag, 21 september 2023

Gemeente Olst-Wijhe neemt meer tijd voor Energievisie

Olst-Wijhe – De afgelopen maanden heeft u veel gehoord en gelezen over de Energievisie voor Olst-Wijhe. In de Energievisie legt de gemeente samen met inwoners vast waar en onder welke voorwaarden windmolens en zonnevelden kunnen worden gerealiseerd. Tijdens de bijeenkomsten die zijn georganiseerd, zijn veel vragen gesteld. Inwoners hebben ook gevraagd om meer tijd te nemen. Zorgvuldigheid is van groot belang in dit proces. Daarom heeft de gemeente besloten het proces meer tijd te gunnen om zo te komen tot een gedragen visie.

Zorgvuldigheid voor snelheid

Tot half januari 2018 lag de milieuonderzoeksagenda, de Notitie Reikwijdte en Detailniveau, ter inzage. De gemeente ontving 21 zienswijzen. Om elke zienswijze recht te doen, heeft het college meer tijd genomen voor de beantwoording ervan. Zorgvuldigheid gaat immers boven snelheid. De verwachting is dat de indieners van een zienswijze half maart een reactie ontvangen.

In gesprek blijven

In november 2017 is de gemeente het proces om te komen tot een Energievisie gestart. Sindsdien zijn er meerdere bijeenkomsten georganiseerd waar inwoners hun mening hebben kunnen laten horen, de laatste in Marle en Welsum. De komende tijd gaat de gemeente het gesprek aan met inwoners in de andere zoekgebieden. Natuurlijk zijn ook inwoners van omliggende gebieden en uit andere gemeenten hier van harte welkom. In de loop van april krijgen inwoners de kans om een windmolenpark te bezoeken en te ervaren hoe het is om dichtbij een windmolen te zijn. In dezelfde periode worden de resultaten van het milieuonderzoek, de milieueffectrapportage, gepresenteerd. De laatste stap is het schrijven van de visie zelf. Inwoners krijgen een belangrijke rol. Zij gaan met de gemeente in gesprek over de inhoud van de visie. Welke gebieden hebben de voorkeur? Onder welke voorwaarden kunnen er windmolens worden geplaatst of zonnevelden worden gerealiseerd? Inwoners moeten zich kunnen herkennen in de visie, dus alle informatie die zij geven wordt meegenomen naar de ontwerptafel. Zo werken gemeente en inwoners samen aan een Energievisie die past bij Olst-Wijhe.

bron: Gemeente Olst-Wijhe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio