8.8 C
De Bilt

Inwoners op busexcursie naar afvalverwerker Omrin

Oldenbroek – Op woensdag 19 februari 2020 heeft een groep inwoners deelgenomen aan een busexcursie naar Omrin in Heerenveen. Deze afvalverwerker verwerkt het afval van 33 gemeenten, waaronder het huishoudelijke restafval van de inwoners van de gemeente Oldebroek.

Hergebruik van grondstoffen

Zevenentwintig inwoners gaven zich op om het scheidingsproces van ‘ons’ huishoudelijk restafval van dichtbij te bekijken. Tijdens een uitgebreide presentatie en rondleiding van medewerkers van Omrin en de gemeente werd uitgelegd en laten zien hoe het restafval met slimme scheidingstechnieken en hightech energie-installaties wordt gescheiden. Bijvoorbeeld plastic, metalen en drankkartons (PMD) haalt Omrin uit het restafval. Dit levert het beste resultaat bij het hergebruik van grondstoffen. Van stukjes plastic wordt bijvoorbeeld een nieuw koffiezetapparaat gemaakt.

Onterecht in het restafval

Zo’n 64 procent wat bij het restafval belandt, hoort niet thuis bij het restafval. Waaronder het groente-, fruit- en tuinafval, papier en karton, textiel en glas. Dit wordt bij de afvalverwerker er allemaal uitgehaald en hergebruikt. Gft-afval kan niet hergebruikt worden als compost door te veel stukjes plastic en glas. Wel zorgt de groengasinstallatie op het terrein voor groengras voor zo’n 10.000 huishoudens in Heerenveen en 1 miljoen kuub groengas voor de voertuigen van Omrin. De boodschap aan de inwoners van Oldebroek is om thuis goed te blijven scheiden en de gft-bak te gebruiken voor gft-afval. 

Duurzaamste bedrijf van 2019

Omrin is uitgeroepen tot duurzaamste bedrijf van 2019 en daar zijn zij en de gemeente erg trots op. De afvalverwerker in Heerenveen is in staat om 71 procent van het afval geschikt te maken voor hergebruik. Landelijk ligt het op ca. 50 procent. Voor 2020 is de doelstelling, samen met de gemeenten, minimaal 75 procent te recyclen. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio