13.5 C
De Bilt

Juntos: inloophuis voor iedereen met een eetstoornis in Zwolle opent 16 mei haar deuren

Drie jaar geleden begon het bij een idee. Het idee van een inloophuis voor iedereen met een eetstoornis in Zwolle: Juntos! Waar Zuid-Holland het Leontienhuis heeft en Gelderland Ixta Noa, blijkt in regio Noord-Oost Nederland nog geen plek te zijn voor deze specifieke doelgroep. Nu is het bijna zover: Inloophuis Juntos aan de Emmastraat 5 in Zwolle opent op 16 mei a.s. haar deuren!

Waarom Inloophuis Juntos?

Juntos betekent ‘samen’ in het Spaans. En dat is waar Juntos voor staat. Je bent niet alleen! In de regio IJsselland zijn meerdere gespecialiseerde zorginstellingen voor jongeren met eetstoornissen. Echter, er is aan de kant van de preventie, vroeg-signalering en ondersteuning van jongeren en gezinnen nog weinig te vinden. Dit in tegenstelling tot andere regio’s waar de afgelopen jaren inloophuizen een belangrijke rol spelen en veel betekenen in de levens van mensen met eetstoornissen en hun naasten.

Vanaf 16 mei hebben zij in onze regio ook zo’n plek: Juntos. In een gezellig, huiselijk pand kunnen zij elkaar ontmoeten, themabijeenkomsten bijwonen, werken aan hun eigen doelen. Dit hoeft het niet altijd zwaar te zijn. Je mag ook gewoon huiswerk maken, een spelletje doen of op andere manieren ontspannen. Bij Juntos is altijd een ervaringsdeskundige vrijwilliger aanwezig, samen zijn met lotgenoten zonder dat er geoordeeld wordt.

Juntos is ook voor (groot)ouders, broers en zussen, vrienden, partners, leerkrachten, huisartsen, sportcoaches enzovoort. Een eetstoornis heb je namelijk nooit alleen. Het raakt enorm aan de levens van naasten. Ook voor hen organiseert Juntos themabijeenkomsten, contact met lotgenoten en is zij een vraagbaak bij het eerste vermoeden van een eetstoornis.

Wat is een eetstoornis?

Een eetstoornis is een psychisch probleem. Je kunt aan weinig anders meer denken dan aan wel of niet eten, met grote gevolgen voor je lijf en je leven. Hoe eerder je de juiste hulp vindt, hoe groter de kans dat je beter wordt.

Onzekerheid over je gewicht, letten op wat je eet, te veel eten, dat doen we bijna allemaal wel eens. Maar als wel of niet eten je hele leven bepaalt, spreek je van een eetstoornis. Een eetstoornis is een psychische ziekte in veel vormen. Je eet te weinig, juist heel veel in een keer of je gaat na het eten juist niets meer eten, braken of veel sporten. Het is lastig om een gesprek aan te gaan met iemand met een eetstoornis. Zeker aan tafel leidt het al snel tot ruzie.

Cijfers

Naar schatting lijden in Nederland jaarlijks ongeveer 200.000 mensen aan een eetstoornis. Ruim 22.000 daarvan aan boulimia nervosa en ongeveer 5.500 aan anorexia nervosa. Jaarlijks komen daar zo’n 1.300 jongeren bij. 45% herstelt volledig, 30% gedeeltelijk en 25% herstelt niet. Tussen 5 en 10% overlijdt aan de gevolgen van deze ziekte. 1 op de 5 door suïcide*; andere oorzaken van overlijden zijn de gevolgen van het gebrek aan voeding en fysieke complicaties. Van alle psychische ziektes is een eetstoornis het meest dodelijk.

Doorkijk naar achterkamer
Doorkijk naar achterkamer – Foto: Juntos

Invloed op het dagelijks leven

Dat geldt voor jou en je omgeving. Je kunt je vaak nauwelijks meer concentreren. Eigenlijk denk je alleen maar aan wel of niet eten. Huiswerk krijg je niet meer af of misschien zeg je wel niks meer op werk, uit schaamte. Thuis wil je niet betrapt worden als je stiekem eet, verzin je smoesjes en je gaat er liever niet meer op uit, omdat er dan vaak wat gegeten moet worden.

Lichaam en geest

Door de eetstoornis kun je allerlei lichamelijke klachten krijgen. Denk aan darmklachten en hartproblemen. Je menstruatie kan ook uitblijven. Als je overgewicht hebt, kun je daar diabetes bij krijgen. Door een eetstoornis kun je je ook depressief of eenzaam voelen, of jezelf gaan beschadigen.

Wel of niet eten kan houvast geven als je je onveilig voelt. Als je bijvoorbeeld gestrest bent door school of je werk, als mensen hoge eisen aan je stellen of als er thuis iets aan de hand is. Je kunt je ook onveilig voelen tijdens een grote verandering. Denk aan een scheiding, of een nieuwe opleiding. Die situaties heb je niet in de hand, maar wat en hoeveel je eet wel.

Voor anderen is een eetstoornis een manier om met schaamte of verdriet om te gaan. Je schaamt je misschien voor je lichaam, rouwt om een verbroken relatie, of bent ongelukkig in je werk. Als je veel of weinig eet, voel je heel even niet.

Herstel

Bij herstel duurt de ziekte gemiddeld 6 tot 7 jaar. In het algemeen hebben eetstoornissen een snel verloop en hoe langer je wacht met behandeling, hoe lastiger (en gevaarlijker) het wordt. Bij vroege signalering en hulp kan de duur naar herstel teruggebracht worden tot 1,5 – 2 jaar.

Een eetstoornis ontstaat niet zomaar en heeft verstrekkende gevolgen voor de jongeren en mensen om hen heen. Om hiermee om te gaan heb je niet in alle levensfases behoefte aan intensieve hulp, maar soms is het fijn om even te sparren met mensen, die weten wat het allemaal met zich meebrengt. Ervaringsdeskundige vrijwilligers spelen een belangrijke en waardevolle rol binnen Juntos. Door juiste training en begeleiding zetten zij stappen in hun eigen ontwikkeling en geven daardoor ook jongeren en ouders hoop dat herstel mogelijk is.

Met Juntos is een fijne plek gecreëerd waar je mag zijn, kunt oefenen met moeilijke stappen of kunt bespreken hoe je aan anderen vertelt wat je bezighoudt. Als we het samen doen wordt het minder eenzaam.

Praktisch

Ben je benieuwd naar Juntos en wil je een keer komen kijken? Of heb je interesse in een gesprek met een ervaringsdeskundige of wil je meer informatie? Mail dan naar info@inloophuisjuntos.nl. Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

Opening en openingsttijden

De opening van Juntos vindt plaats op donderdag 16 mei 2024 van 15.30 – 17.30 uur.

De normale openingstijden van het inloophuis zijn woensdag- en vrijdagmiddag van 13 – 17 uur. Je vindt Juntos aan de Emmastraat 5, 8011 AE in Zwolle.

*Denk je aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand? Praten helpt!

Praten over zelfdoding helpt en kan anoniem. Chat via www.113.nl, of bel 113 (lokaal tarief). Gratis bellen kan ook op 0800-0113.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio