12.8 C
De Bilt

Steenwijkerland zoekt samenwerking om huiselijk geweld bespreekbaar te maken

Steenwijkerland – Een voorstelling die tot nadenken zet. Dat was de algemene reactie op het toneelstuk ‘IJs’ waarin acteur en schrijver Hent Hamming uit eigen ervaring vertelt over mishandeling binnen een gezin en wat dat doet met een kind. Zo’n 170 belangstellenden waren naar de Meenthe in Steenwijk gekomen om het toneelstuk bij te wonen. Ze deden dat op uitnodiging van de gemeente Steenwijkerland, Sociaal Werk De Kop, Accare, Jeugdbescherming Overijssel, OEC ’t Ravelijn en de Beweging van 0.

‘We moeten een klimaat creëren waarin ouders hulp durven vragen’

Ook wethouder Trijn Jongman was erbij: ‘Samen met jeugdhulporganisaties zijn we in gesprek om te kijken hoe we gezinnen waar mishandeling plaatsvindt het beste kunnen helpen. Ouders moeten zich veilig voelen om hulp te vragen. Dat laatste is een belangrijk doel want in de praktijk blijkt dat ouders dat uit angst vaak juist niet doen. Dat moet anders vinden we. Dit toneelstuk was de aftrap naar een brede samenwerking die we daarin zoeken.’

Mishandeling thuis komt in heel Nederland voor

Wethouder Trijn Jongman: ‘En dan is het een utopie om te denken dat het in Steenwijkerland anders is. Mishandeling kan in alle gezinnen voorkomen. Een moeilijke jeugd van een ouder, een kind met ingewikkeld gedrag, geldzorgen of andere spanningen in het gezin, het zijn omstandigheden die tot mishandeling kunnen leiden. We weten dat mensen in die situaties zich vaak schamen en geen hulp durven te zoeken.

Ze zijn bang om de schuld te krijgen of hun kinderen kwijt te raken. Dat willen we doorbreken. We moeten ouders de ruimte en een veilige omgeving bieden om juist wél hulp te vragen. Ouders moeten zich niet veroordeeld maar gehoord voelen. Dat is waar we naartoe willen en daarover moeten we vanuit het brede maatschappelijke veld met elkaar het gesprek voeren.’

Ambities college Steenwijkerland

Een van de ambities van het college van Steenwijkerland is dat alle kinderen thuis veilig kunnen opgroeien. Ook de Beweging van 0 heeft dat als doel. Om die reden is de samenwerking gezocht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio