Rotterdam – Een 33-jarige vrouw is donderdag 10 augustus aangehouden na langdurig onderzoek van de Rotterdamse recherche. De vrouw is verdachte geworden door haar bankrekening ter beschikking te hebben gesteld, waarop mensen die werden opgelicht geld stortten. De opgelichte mensen hadden via Marktplaats studieboeken besteld, maar die werden nooit geleverd. 108 personen deden aangifte.
Verdachte
De politie kreeg de zaak via het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting binnen. Dat verzamelde alle aangiften vanuit het hele land.
De zaak loopt al sinds 2015. In dat jaar reageerden Marktplaats bezoekers op advertenties waar studieboeken zoals ‘handboek leraren’, ‘klinisch psychologie’ en ‘pathologie’ werden aangeboden. Na de gemaakte afspraken en het overmaken van het overeengekomen geldbedrag, ontvingen de slachtoffers hun studieboek niet. Hiervan deden 108 personen aangifte. Het schadebedrag liep op tot boven de 4000 euro. Overigens bleken er in het onderzoek nog eens 185 transacties voor een totaalbedrag van 6000 euro via de bankrekening van de vedachte te zijn gelopen. Hier werd geen aangifte van gedaan.
Witwassen
De verdachte zei tegen de politie dat zij haar bankrekening voor geld aan derden te hebben uitgeleend. Er lijken dan ook onvoldoende aanwijzingen dat de vrouw zich schuldig heeft gemaakt aan de oplichting zelf, maar wel aan witwassen. Haar bank blokkeerde inmiddels haar bankrekening.
De vrouw is op vrije voeten gesteld. Het onderzoek wordt voortgezet en naar alle waarschijnlijkheid moet ze zich op een later moment voor de rechter verantwoorden.
Samenwerking
De politie heeft verschillende samenwerkingsverbanden met Marktplaats en de banken. Marktplaats adviseert; blokkeert accounts en verwijdert advertenties. Daarnaast ontwikkelt Marktplaats voortdurend methodes om zo vroeg mogelijk malafide praktijken tegen te houden. Banken blokkeren rekeningen of zeggen de overeenkomst met de cliënt op. Het verstrekken van deze informatie vindt automatisch plaats. Ook werkt de politie intensief samen met Nederlandse internet hosting-bedrijven om zo snel frauderende webwinkels offline te kunnen halen. Dit geldt ook voor de payment service providers die in sommige gevallen misbruikt worden om betalingen via Ideal naar eigenaars van malafide webwinkels door te sluizen.
Bent u onverhoopt slachtoffer geworden van internet fraude? Doe dan vooral aangifte bij de politie!
Bron: Politie.nl