11.9 C
De Bilt
donderdag, 23 maart 2023

Patrick Roest gehuldigd in Lekkerkerk

Lekkerkerk – Vandaag werd de schaatser Patrick Roest in zijn woonplaats gehuldigd. Hij heeft op de Olympische spelen in Pyeongchang een zilveren en een gouden plak gewonnen. Ook werd hij onverwacht kampioen op de 10 kilometer op het WK allround in Amsterdam nadat de Noor Sverre Pedersen ten val kwam.

Op 31 december 2017 werd bekend dat Patrick Roest toch nog door mocht naar de Olympische Spelen.
De Nederlandse langebaanschaatser van het Team LottoNL-Jumbo werd derde op de 1500 meter. Dat was genoeg om afgevaardigd te worden. Het was een grote verassing voor hem, hij had zelfs na zijn derde plaats op de 1.500 meter dit niet verwacht .

Wereldkampioen

Hij richtte zich daarna op de training in Heerenveen en op de wereldbekerwedstrijd in Erfurt op 20 en 21 januari.
Op de Olympische Spelen presteerde hij zeer goed en behaalde hij een zilveren en een gouden plak. Zondag 11 maart werd de schaatser uit Lekkerkerk ook nog onverwachts wereldkampioen allround. Eerst leek de Noor Sverre Pederson de wereldtitel te pakken, maar deze maakte een val op de laatste 10.000 meter. Daar profiteerde Patrick Roest van waardoor hij zijn eerste wereldtitel pakte.

Huldiging

Patrick werd vanmiddag om 17.00 uur ontvangen in het clubhuis van ijsvereniging Lekkerkerk door wethouder Lavinja Sleeuwenhoek en voorzitter Berit van Dobbenburgh van STV Lekstreek. Hij zette daar handtekeningen voor de kinderen die ook met hem op de foto mochten. Daarna werd Patrick op een ‘tractor’ voorgetrokken door de junioren naar het gemeentekantoor.
Daar werd Roest ontvangen door burgemeester Roel Cazemier. Hij kreeg een speldje en van de wethouder Lavinja Sleeuwenhoek een kunstwerkje van een schaatser.
Patrick bedankte in zijn speech zijn ouders, zijn broer en zus en STV Lekstreek, waar hij als hij tijd heeft, nog altijd even komt buurten.
Er waren tijdens de huldiging kinderspelletjes en stond er koek en zopie op het plein.

Foto’s J. Rietveld © Regio Online

Carrière als schaatser

Patrick Roest, geboren in lekkerkerk op 7 December 1995, heeft al een hele carrière als schaatser achter de rug. Het allrounden is zijn specialiteit, en de 1500 meter zijn sterkste kant.
Roest werd ook al wereldkampioen op de 1500 meter bij de junioren in 2015. In 2014 en 2015 werd hij wereldkampioen allround bij de junioren.
Patrick ging op 10 jarige leeftijd van het jeugdschaatsen naar STV Lekstreek. Bij deze club schaatste ook al Jan Kooijman, Hein Vergeer en Leo Visser. Patrick bleek net als zijn zus Natasja Roest, ook over veel talenten te beschikken. Hij werd als pupil onder andere getraind door Jacob Kleibeuker en Dave van Dam. Vanwege zijn uitmuntende prestaties als B junior, kwam hij in het Jong Orange terecht.
Bij de senioren maakte hij zijn debuut tijdens het NK afstanden in het najaar van 2013. Hij reed een verdienstelijke rit als 17 jarige op de 1500 meter waar hij een 13e plaats behaalde.
De schaatser van STV Lekstreek komt sinds het voorjaar 2015 uit voor de schaatsploeg LottoNL-Jumbo onder leiding van Jac Orie.

Wereldtitel bij de junioren

Patrick werd in oktober 2016 uitgeroepen tot winnaar van de KNSB-Cup in Groningen. Daarmee is hij de opvolger van Jorien ter Mors die een jaar eerder de eerste editie won.
Roest reed ook erg sterk op het WK Junioren. Daar pakte hij al brons op de 1500 meter en zilver op de 5000 meter.
In Warschau wist Roest overtuigend zijn wereldtitel bij de junioren te prolongeren. Het pakte tijdens het WK Junioren met overmacht de allroundtitel, daarnaast veroverde Roest ook goud op zijn favoriete 1500 meter en reed hij naar de snelste tijd op de ploegenachtervolging samen met Marcel Bosker en Wesley Dijs. Op de 1000 en 5000 meter won hij zilver en op de 500 meter brons.

Persoonlijke records

Voor Patrick Roest werd januari 2016 een turbulente maand. Hij reed op het NK in Heerenveen onder meer 3 persoonlijke records, met daarbij een knappe overwinning op de 1500 meter. Hierdoor kreeg hij een derde plaats in het eindklassement. Dit betekende dat hij samen met Douwe de Vries en Arjan Stroetinga tijdens de wereldbeker in Stavanger mocht gaan strijden om het derde startbewijs voor het WK allround.
De sterke tweede seizoenshelft wist Roest door te zetten naar het volgende seizoen. Hij kent een goede zomer en in de trainingswedstrijden als voorbereiding op het nieuwe seizoen reedt Roest sterk. Op de 1500m, de 3000m en de 5000 meter zette hij nieuwe persoonlijke records neer, waarbij hij op de 5000 meter voor het eerst de barrière van 6.20 wist te slechtten. Tijdens de officiële seizoensopening in Groningen reed Patrick Roest ijzersterk. Bij de KNSB Cup, waar de wereldbekertickets voor november en december worden verdeeld, reedt Roest een goede 5000 meter waarop hij vierde werd.
Roest kreeg de KNSB Cup 2017 uitgereikt voor zijn prestatie op de 1500 meter. Een prijs voor de meest bijzondere prestatie tijdens het toernooi.
Op het NK afstanden (2016) in Heereveen pakte Roest het brons en brak een nieuw persoonlijk record.

Foto’s: J. Rietveld © Regio Online
(Meer foto’s  in de beeldbank)

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio