Zweeloo/Sleen – Zaterdagavond 2 november 2024 wandelden 500 deelnemers van Zweeloo via Noordsleen naar Sleen tijdens de ‘Nacht van Vincent’. Iedere wandelaar betaalde tien euro inschrijfgeld, die volledig naar het goede doel ging. De Voedselbank Zuidoost Drenthe nam uit handen van Erik Holties, wethouder van Coevorden, en Jisse Otter, gedeputeerde Cultuur in Drenthe, een cheque van € 5.000 in ontvangst.
In november 1883 ging Vincent van Gogh op de wagen van Hendrik Scholte vanuit Veenoord een dagje naar Zweeloo. ’s Middags liep Vincent de tocht terug en kwam in het donker aan in Veenoord. Op 2 november 1883 schreef hij over zijn dagtocht een brief aan broer Theo. Een deel van deze wandeling werd zaterdagavond 2 november 2024 opnieuw gelopen tijdens de avondwandeltocht ‘Nacht van Vincent’.
Start wandeling
De wandeling van de Nacht van Vincent werd gestart in de boomgaard bij de voormalige herberg Mensingh in Zweeloo en eindigde bij voormalige herberg op de Brink in Sleen. Daar stond in 1883 tegenover de kerk de herberg van de 78-jarige Lammegien Sanders. Van Gogh dronk daar waarschijnlijk een kop koffie en at er een stuk mik, die nu in de kerk in Sleen konden worden gebruikt.
De tocht was ongeveer negen kilometer lang en duurde rond de drie uur. Aan het einde stonden bussen klaar die de wandelaars terugbrachten naar Zweeloo.
Culturele evenementen tijdens Nacht van Vincent
Onderweg konden de wandelaars op 10 locaties genieten van culturele evenementen, die een relatie hadden met Vincent van Gogh. Zo stond bij de kerk in Zweeloo schaapherder Justin Scheffer met een deel van zijn schaapskudde, zoals Van Gogh die in 1883 zag en tekende.
Van Gogh gidsen uit Nieuw-Amsterdam/Veenoord, die deze zomer hun opleiding kregen, lieten op diverse locaties zien wat zij hadden geleerd over Van Gogh. Bij de kerk in Zweeloo werd voorgedragen, in het duistere gebied tussen Zweeloo en Noordsleen werden de vrouwen in het veen uitgebeeld. En bij de herberg in Zweeloo werd gezongen over Vincent. Zangeres Martijje zong haar Drentse Vincent-song ‘Wat Vincent zag’.
Hunebed
Vincent kwam in 1883 langs hunebed D50, maar heeft die toen waarschijnlijk niet gezien. De 500 wandelaars kregen daar een mini-theatervoorstelling door meesterverteller en acteur Niels Brandaan Cotterink en twee muzikanten.
Zanddorp Zweeloo
Vincent bezocht het veengebied van Zuidoost-Drenthe, maar maakte één dag een uitstapje naar het zanddorp Zweeloo. De acteurs en dansers van de Schaop’ndansers uit Exloo en ’t Aol’ Volk in Emmen vulden dit verhaal tijdens de Nacht van Vincent in, met wasvrouwen aan het Van Gogh Pad, een dronken stel dat door Zweeloo zwalkte en boerendansen in Noordsleen.
Bij de molen in Noordsleen vertelde Nelleke Vedelaar, oud-gedeputeerde Cultuur in Drenthe en voorzitter van het Van Gogh Huis Drenthe, bij een speciale drieluik-film over de veenwereld waarvoor Vincent in 1883 naar Zuidoost-Drenthe kwam.
Spinster
De 71-jarige spinster Ina Ottens, die jarenlang in Museum Ellert en Brammert haar spinkunsten liet zien, speelde zaterdagavond tijdens de Nacht van Vincent de rol van de 78-jarige Lammegien Sanders, waar Vincent op 1 november 1883 een kop koffie dronk en een plak mik nam. Hij tekende haar schreef hij zijn broer Theo, maar deze tekening is sindsdien zoek.
En in de verwarmde kerk konden de wandelaars bijkomen met een kop koffie of thee en een plak krentenbrood. Een film over een videoprojectie over Vincent van Gogh in Drenthe op de kerktoren was hier als slot te zien.
Er werd enthousiast gereageerd door de wandelaars op het aangeboden evenement. ‘De Nacht van Vincent was een schitterende wandeling. Leuke kleine optredens onderweg en het weer . . . een echte starry night. Voor herhaling vatbaar’, was de reactie van één van de wandelaars.
Naast geld ook goederen
De lopers werd gevraagd om naast het inschrijfgeld voedselwaren mee te brengen, die konden worden ingeleverd bij een inleverpunt van de Voedselbank aan het Van Gogh Pad in Zweeloo. Er werd enthousiast gereageerd op deze oproep en de Voedselbank kon vele kratten met etenswaren inzamelen voor gezinnen die voedselhulp nodig hadden.
De kosten van het wandelevenement werden betaald door de Stuurgroep Van Gogh Drenthe, provincie Drenthe, de gemeenten Coevorden en Emmen en Cultuurfonds Drenthe.