Oisterwijk – Wist je dat eten weggooien bijdraagt aan klimaatverandering? Want al dat weggegooide voedsel is wel verbouwd, vervoerd, verpakt en gekoeld. En dat heeft rechtstreeks invloed op het milieu.
Even wat cijfers:
- Een gemiddeld huishouden gooit per jaar zo’n 40 kilo goed voedsel weg
- Van alle huishoudens in Nederland samen, is dat 700 miljoen kilo per jaar
- Ieder jaar wordt per persoon 57 liter drank als koffie, thee en melk door de gootsteen gespoeld
- Dit alles kost iedere Nederlander ruim 140 euro per jaar
We hebben het hier bijvoorbeeld over eten en drinken dat nog goed was en dus gewoon gebruikt kon worden. Of voedsel dat teveel gekocht was en over de datum is.
Klimaatverandering
Als voedingsmiddelen die nog prima te eten zijn in de vuilnisbak belanden, dan gaan ook alle energie en grondstoffen verloren die nodig waren om die etenswaren te telen, vervoeren, koelen en eventueel te bewerken en verpakken. De energie die daarvoor nodig is, komt vooral van fossiele brandstoffen die klimaatverandering veroorzaken. Bovendien wordt de afvalberg groter van al dat weggegooide eten.
Broeikasgassen
Voedselverspilling in huishoudens en restaurants samen is verantwoordelijk voor ongeveer 3,5 procent van de totale jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen van de gemiddelde consument. Wil jij minder eten weggooien? Bekijk de tips tegen voedselverspilling op www.milieucentraal.nl.