17.2 C
De Bilt

Indexbeleggen: wat is het en wat zijn de voordelen?     

Beleggen kan op verschillende manier. Je kunt direct beleggen in specifieke aandelen, gebruikmaken van opties van beursgenoteerde bedrijven, maar je kunt ook indexbeleggen. We leggen uit hoe dat werkt en wat de voordelen zijn van indexbeleggen.

Exchange traded-fund

Indexbeleggen doe je door te investeren in een passief beheerd exchange-traded fund (ETF), dat ook wel een indextracker of indexfonds genoemd wordt. In plaats van te beleggen in afzonderlijke effecten, is een ETF een beleggingsfonds dat verhandeld wordt op de beurs. Je kunt een ETF het beste omschrijven als een mandje van aandelen van verschillende bedrijven. Dit kunnen bedrijven in verschillende sectoren of zelfs verschillende landen zijn. Gespecialiseerde beleggingsbedrijven bieden ETF’s aan als product, waardoor het voor een belegger heel eenvoudig wordt om een bredere aandelenportefeuille te verkrijgen.

Het doel van indexbeleggen met een ETF

Het doel van indexbeleggen met een ETF is om hetzelfde beleggingsresultaat te halen als een bepaalde beursindex, zowel in rendement als in risico. Dit gebeurt door de samenstelling van de index na te bootsen. Beleggingen worden alleen aangepast wanneer de samenstelling van de index wijzigt, wat doorgaans twee of vier keer per jaar is. Omdat ETF’s geen gebruikmaken van dure beheerders of analisten en er maar weinig transacties uitgevoerd worden, hebben indexfondsen veel lagere kosten dan andere, actief beheerde beleggingsfondsen.

Voordelen van indexbeleggen

Er zitten een aantal voorname voordelen aan indexbeleggen met een ETF. Ten eerste het feit dat ETF’s vaak voor een relatief goede spreiding van aandelen zorgen. Zo worden risico’s gespreid en dus als het goed is ook afgedekt. Daarnaast bieden ETF’s toegang tot aandelen in sectoren die doorgaans voor de gewone belegger vrijwel onbereikbaar zouden zijn. Omdat je een hele aandelenportefeuille koopt met één transactie, zijn ETF’s zijn laagdrempelig en maken ze beleggen ook voor beginners gemakkelijker.

Aandachtspunten bij indexbeleggen

Een aantal zaken verdient aandacht bij het indexbeleggen met ETF’s. Eén daarvan is de samenstelling van het ETF. Wanneer deze is samengesteld op een bepaald thema, bijvoorbeeld een sector of een regio, kan de spreiding onvoldoende zijn in het geval dat er een negatieve trend ontstaat in die sector of regio. In dat geval is het van belang om in de rest van je aandelenportefeuille wél voor voldoende spreiding te zorgen om de risico’s af te dekken.

Ook kan het ETF afwijken van de index die hij volgt, met als gevolg dat het rendement anders uitvalt dan wanneer je de desbetreffende aandelen direct had gekocht. Dit hoeft echter niet altijd in je nadeel uit te pakken, het kan juist ook een hoger rendement opleveren.

Indexbeleggen kan dus ook interessant zijn voor onervaren beleggers die op zoek zijn naar een brede aandelenportefeuille. Net als voor andere manieren van beleggen geldt wel dat er risico’s bestaan en dat je niet altijd kunt rekenen op rendement. Beleg daarom alleen met geld dat je kunt missen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio