3.7 C
De Bilt

Een laadpaal bij je huis laten plaatsen? Waar moet je op letten?

Een laadpaal bij je huis is tegenwoordig geen gekke optie. Steeds meer mensen kiezen ervoor om elektrisch te gaan rijden. Waar de één een auto via de zaak kan leasen, kiest een ander ervoor om een elektrische auto te kopen. In beide gevallen is het natuurlijk wel zo handig dat je je auto ook thuis kunt opladen. Om dit te kunnen doen, dien je te beschikken over een laadpaal. Maar hoe zit dit eigenlijk, waar moet je allemaal op letten bij het laten plaatsen van een laadpaal en bovenal, wat zijn de kosten?

Allemaal vragen waarvan we ons heel goed kunnen voorstellen dat deze allemaal door je hoofd spoken. Speciaal daarom hebben wij de antwoorden op al deze vragen voor je op verzamelt en uitgewerkt. 

De juiste aansluiting in de meterkast

Wanneer je een laadpaal bij je huis wilt laten plaatsen, is het allereerst van belang om te kijken of je meterkast beschikt over 1-fasestroom of driefasenstroom. Wanneer je je auto wilt kunnen opladen, heb je hiervoor namelijk driefasenstroom nodig. Uiteraard kun je ook met 1-fase stroom uit de voeten, alleen duurt het laden van je auto vele malen langer.

Wanneer je 1 fase stroom hebt, kun je bij je energieleverancier vragen of ze dit willen upgraden naar driefasenstroom. Wel dien je er rekening mee te houden dat hier kosten mee gemoeid gaan en dat het soms tot wel enkele maanden kan duren voordat deze aanpassing ook daadwerkelijk in je meterkast wordt doorgevoerd.

De plek van de laadpaal

Belangrijk is om te weten dat je de laadpaal op je eigen grond plaatst. Meestal is dit dus bij de garage of oprit. Daarnaast is het ook van belang dat de kabel niet over het trottoir mag lopen, aangezien dit anders kan leiden tot gevaarlijke situaties. Het is dus handig dat je zelf een eigen oprit hebt, heb je dit niet, dan zal je contact moeten opnemen met de gemeente om ze te vragen of dit kan worden opgelost.

De ene gemeente is bereid mee te werken aan een oplossing, terwijl de ander dit niet doet. Zeker de moeite waard om even te bellen dus. Je zit er namelijk niet op te wachten dat er straks iemand struikelt over de kabel of deze vernielt. Je kunt namelijk wel online een verzekering auto hebben afgesloten, maar de kosten voor een vernielde laadpaal dien je toch echt zelf te bekostigen.

De kosten

De kosten voor een laadpaal bij huis kunnen nogal variëren. Zo moet je er rekening mee houden dat de kosten voor het laten plaatsen van een laadpaal zo tussen de 500 en 2000 euro liggen. Dit is afhankelijk van bijvoorbeeld de locatie, de afstand van de meterkast en ook de kosten voor de installatie spelen een belangrijk rol. Het installeren is nou eenmaal niet bij iedereen even gemakkelijk. Het kan dus zijn dat jij een stuk duurder uit bent, dan de buurman van enkele huizen verderop. Zorg er dus voor dat je dit van te voren even navraagt, zodat je niet voor een vervelende verrassing komt te staan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio