9.6 C
De Bilt

Nederlandse Patriot luchtverdedigingseenheid vertrokken naar Slowakije

Vandaag, donderdag 14 april 2022, vertrekken de Nederlandse luchtverdedigers van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando naar Slowakije voor het versterken van de afschrikkings- en verdedigingsfunctie van de NAVO aan de Oostflank van het verdragsgebied. Na een korte toespraak van de commandant Landstrijdkrachten en/of commandant van het Defensie Gebonden Luchtverdedigingscommando, rijdt het detachement van ongeveer 150 militairen de hoofdpoort van de Luitenant-generaal Bestkazerne in de Vredepeel uit.

Slowaakse bevolking geruststellen

De Nederlandse militairen leveren samen met Duitsland Patriots in centraal Slowakije. Dit doen zij omdat de NAVO deze twee landen heeft verzocht om een grondgebonden luchtverdedigingscapaciteit in Slowakije te ontplooien, die gericht is op het geruststellen van de Slowaakse bevolking en om Rusland af te schrikken agressieve activiteiten te ontplooien tegen deze NAVO-lidstaat aan de oostflank van het NAVO-verdragsgebied.

Patriot eenheid

De Nederlandse inzet bestaat uit één Patriot-vuureenheid met meerdere raketlanceersystemen. Duitsland levert twee vuureenheden. Nederland zet ongeveer 150 Nederlandse militairen in. Met het oog op het waarborgen van het eigen voortzettingsvermogen is de duur van de inzet in principe zes maanden. De inzet vindt plaats in de omgeving van de luchtmachtbasis in Sliač, in centraal Slowakije, onder aansturing van de NAVO.

Defensieve inzet

Patriots zijn bij uitstek wapens gericht op defensieve inzet. Ontplooiing draagt bij aan geloofwaardige afschrikking door de NAVO en heeft daarmee tot doel om de Russische strategische afwegingen zodanig te beïnvloeden dat niet wordt overgegaan tot schending van het NAVO-verdragsgebied.

Groot aantal voertuigen

Een Patriot-vuureenheid bestaat uit een groot aantal militairen en voertuigen. Het wapensysteem is opgebouwd uit onder andere een radar, voor het zoeken van de dreiging en de geleiding van de raketten, een vuurleidingscentrale en meerdere raketlanceersystemen. Deze zijn, afhankelijk van de dreiging, beladen met een mix van raketten. Tot slot is er een groot aantal aan ondersteunende voertuigen voor de logistieke lijn, onderhoud en het opzetten van verbindingen en beveiliging.

Internationale samenwerking

Nederland levert samen met strategisch partner Duitsland de benodigde luchtverdedigingscapaciteit. Met deze militaire inzet wordt de nauwe samenwerkingsrelatie tussen beide landen verder geïntensiveerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio