8.3 C
De Bilt

‘Onderwijs is niet verbeterd sinds afschaffen basisbeurs’

Binnenland – Met het afschaffen van de basisbeurs is geld bespaard, maar dit komt niet ten goede aan beter onderwijs. Dat stellen studentenorganisaties Lsvb en ISO maandag.

Het geld dat het oplevert is volgens hen niet eens genoeg om eerdere bezuinigingen op te vangen, schrijven ze in een brief aan de partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet.

Studenten voelen zich bekocht. “Door het afschaffen van de basisbeurs is ons 270 euro per maand ontnomen onder de belofte dat we dat zouden terugzien in de kwaliteit van het onderwijs. Maar daar blijkt niets van te kloppen,” zegt voorzitter Jan Sinnige van het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO).

Gangpaden
De grofweg 900 miljoen euro die de afschaffing van de basisbeurs oplevert, wordt volgens afspraak weer in verbetering van het onderwijs gestoken.

Desondanks daalt volgens de studentenorganisaties het bedrag dat de overheid de komende jaren uitgeeft aan het hoger onderwijs als je het deelt door het aantal studenten: naar 14.300 euro per student per jaar. In 2000 was dat nog 19.900 euro.

Sinnige: “Ondertussen zitten op technische universiteiten de studenten in de gangpaden en hebben docenten te weinig tijd hun colleges voor te bereiden. Hiervoor hebben we de basisbeurs ingeleverd en is het collegegeld verhoogd.”

Formatietafel
Deze week wordt aan de formatietafel in Den Haag onder andere gesproken over het onderwijs. De basisbeurs is afgeschaft met steun van drie van de vier onderhandelende partijen: VVD, D66 en GroenLinks. De vierde partij, het CDA, wil de basisbeurs juist opnieuw invoeren.

De studentenorganisaties voeren dinsdag actie om hun grieven onder de aandacht te brengen van de partijen.

Volgens het ministerie van Onderwijs gaan de studenten uit van de verkeerde getallen. Universiteiten en hoge scholen krijgen door het basisbeursgeld de komende jaren 7100 euro per student. In 2016 was dat nog 6800 euro.

Maar desondanks is er toch minder geld te besteden, klaagt ook de universiteitenvereniging VSNU. Dat komt door eerdere bezuinigingen en doordat de vaste middelen van het hoger onderwijs niet navenant zijn gestegen met de groei van het aantal studenten.

Brandbrief
In een brandbrief aan de formatie-onderhandelaars schreef de VSNU vorige week dat het extra geld dat de komende jaren vrijkomt door het afschaffen van de basisbeurs niet opweegt tegen eerdere bezuinigingen van voorgaande kabinetten.

Als een volgend kabinet de basisbeurs weer opnieuw zou invoeren, zijn de universiteiten bang dat de financiële situatie nog nijpender wordt als het extra geld voor kwaliteitsverbetering dan weer komt te vervallen. “Wij rekenen er op dat het volgende kabinet zich houdt aan de gemaakte afspraken en de basisbeurs-middelen hiervoor beschikbaar stelt.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio