Respect voor scheidsrechter niet belangrijk voor Nederlandse Rugby Bond

De tuchtcommissie van de Nederlandse Rugby Bond heeft geoordeeld dat een door de referee (scheidsrechter) voortijdig gestaakte wedstrijd geen consequenties heeft voor een team dat zich misdragen heeft.  Stichting Rugby Topsport Rotterdam, die zich inzet voor de groei van de rugbysport in de regio, is verbijsterd.

Op 3 oktober 2021 werd de wedstrijd in de eerste klasse, de op-een-na hoogste rugbycompetitie in Nederland, tussen de Rotterdamse- en Amsterdamse rugby club voortijdig gestaakt door de referee vanwege verbaal geweld en voortdurende aanmerkingen op de wedstrijdleiding vanuit de Amsterdamse coaches en spelers.

Verbazing dat wangedrag onbestraft blijft door tuchtcommissie

De Tuchtcommissie Rugby Nederland heeft bepaald dat het wangedrag geen consequenties heeft voor de uitslag van de wedstrijd en voor het team dat zich misdragen heeft. Dit in tegenstelling tot wat het competitiereglement voorschrijft.

De uitspraak van de rugbybond is bijzonder omdat er vanwege een administratieve fout op het wedstrijdformulier geen sancties volgen. Daarmee wordt het respect voor de scheidsrechter op het rugbyveld ondergeschikt gemaakt aan administratieve handelingen die eventueel niet juist uitgevoerd zouden zijn.

Respect voor scheidrechter hoort vanzelfsprekend te zijn

Bij rugby is respect voor de scheidsrechter vanzelfsprekend én belangrijk omdat deze ervoor zorgt dat wedstrijden veilig gespeeld kunnen worden. Anders dan bij voetbal worden beslissingen van de scheidsrechter op het rugbyveld niet in twijfel getrokken. De referee heeft vergaande sancties in huis om zijn gezag te onderstrepen. Dat de rugbybond “respect en discipline” als kernwaarden voert, maakt deze beslissing extra moeilijk te begrijpen.

Geschrokken over uitspraak

Stichting Rugby Topsport Rotterdam is danig van deze uitspraak geschrokken. De stichting zet zich in om de rugbysport te bevorderen. Daarbij zijn juist het respectvolle gedrag én de discipline op het veld belangrijke uitgangspunten. Plannen om de jeugd op een speelse manier kennis te laten maken met de rugbysport zijn fundamenteel gebouwd op respect voor de scheidsrechter. Als de bond aan de stoelpoten van het gezag van de scheidsrechter gaat zagen, legt dat een bom onder de basis van de sport.

1 REACTIE

  1. Dit stuk is niet geschreven door Egbert, maar 1 op 1 overgenomen van een persbericht van Stichting Rugby Topsport Rotterdam. Kortom, het is gekleurd en komt vanuit een hoek van hen die zich benadeeld voelen. Wanneer je dat overneemt, is het wel zo chic dat erbij te zetten…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio