15.1 C
De Bilt

Uitvaartverzekering blijkt vaak niet de kosten te dekken

Steeds meer mensen sluiten tegenwoordig een uitvaartverzekering af. Een goede ontwikkeling, want op deze manier zadel je jouw nabestaanden niet met torenhoge kosten op als je overlijdt. Ga er overigens niet vanuit dat een uitvaartverzekering standaard alle kosten van de uitvaart dekt. Is het inmiddels al jaren geleden dat je deze verzekering hebt afgesloten? Dan moeten jouw nabestaanden mogelijk een groot deel van de uitvaart uit eigen zak betalen. De prijs voor een uitvaart is de laatste jaren namelijk flink gestegen. Hierdoor kan het bedrag dat jij verzekerd hebt onvoldoende zijn om de kosten van een uitvaart mee te dekken. In deze tekst vertellen wij jou hoe je dit probleem tegen kunt gaan.

Zoek uit hoe je verzekerd bent

Is het inmiddels al jaren geleden dat je een uitvaartverzekering afgesloten hebt? Dan weet je misschien niet precies meer hoe je verzekerd bent. Ga er in dat geval niet klakkeloos vanuit dat het wel goed zit met de dekking, want dat is nog maar de vraag. Om te achterhalen of jouw verzekering alle kosten dekt, zoek je uit hoe je verzekerd bent. Dit kun je het makkelijkst doen door een blik te werpen op de polis van jouw uitvaartverzekering. Als je een kapitaalverzekering hebt afgesloten, staat hier precies op welk bedrag je verzekerd hebt.

Als uit jouw polis blijkt dat je een flink bedrag verzekerd hebt, denk je mogelijk dat het wel goed zit. Toch hoeft dit niet zo te zijn. De kosten van een uitvaart zijn de laatste jaren namelijk flink gestegen. Gemiddeld betaal je al snel 9000 euro voor een uitvaart. Heb je een (veel) lager bedrag verzekerd? Kom dan direct in actie. In dat geval voorkom je namelijk dat nabestaanden het resterende bedrag na jouw overlijden uit hun eigen zak moeten betalen. De huidige polis wijzigen of een nieuwe uitvaartverzekering afsluiten kan dan de moeite waard zijn.

Pas jouw huidige uitvaartverzekering aan

Heb je ontdekt dat het verzekerde bedrag niet toereikend is om de kosten van een uitvaart te dekken? Dan kun je verschillende dingen doen. Veel mensen nemen contact op met hun verzekeraar in de hoop dat zij hun uitvaartverzekering kunnen wijzigen. Helaas lijkt dit een stuk makkelijker dan het daadwerkelijk is. Sommige verzekeraars kunnen namelijk behoorlijk moeilijk doen over het aanpassen van een uitvaartverzekering. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je inmiddels al op leeftijd bent. Een verzekeraar loopt dan immers meer risico, omdat de kans op overlijden groter is. Kun je jouw uitvaartverzekering aanpassen? Dan brengt dit bovendien vaak extra kosten met zich mee. De premie stijgt namelijk als je het verzekerde bedrag verhoogt.

Sluit een nieuwe verzekering af

Het is niet altijd mogelijk om een uitvaartverzekering aan te passen. In dat geval laat je het mogelijk voor wat het is. Zonde, want dit is niet nodig. Je kunt namelijk een nieuwe uitvaartverzekering afsluiten. Sommige mensen denken dat zij hun oude verzekeringen hierdoor stop moeten zetten, maar dat is niet nodig. Je mag in Nederland namelijk meerdere uitvaartverzekeringen hebben. Als een uitvaartverzekeraar moeilijk doet over een aanpassing, sluit je gewoonweg een tweede verzekering af bij een andere verzekeraar.

Twee verzekeringen lijkt op het eerst oog misschien niet ideaal, maar het brengt wel degelijk voordelen met zich mee. Zo kost een tweede uitvaartverzekering je soms (aanzienlijk) minder dan het aanpassen van jouw huidige verzekering. Gaat het om twee kapitaalverzekeringen? Dan keren beide verzekeraars geld uit nadat je overleden bent. Met een tweede uitvaartverzekering kun jij er dus alsnog voor zorgen dat alle kosten voor jouw uitvaart gedekt worden.

Ga inflatie tegen met een natura uitvaartverzekering

Veel mensen kiezen voor een kapitaal uitvaartverzekering. Jouw nabestaanden krijgen dan geld uitgekeerd als je overlijdt. Nadeel van deze verzekering is dat hij gevoelig is voor inflatie. Bij het afsluiten van de verzekering kies je namelijk een bedrag dat op dat moment volstaat om de kosten van een uitvaart te dekken. In de jaren daarna kan de prijs van een uitvaart stijgen. Gevolg hiervan is dat je misschien een te laag bedrag verzekerd hebt.

Als je wilt voorkomen dat je een te laag bedrag verzekert, biedt een natura uitvaartverzekering uitkomst. Je verzekert in dat geval diensten, zoals een kist of een uitvaartondernemer. Als je voor deze verzekering kiest, hoef je niet bang te zijn voor inflatie. Jouw nabestaanden krijgen de verzekerde producten en diensten namelijk gewoon uitgekeerd als je overlijdt. Met een natura uitvaartverzekering worden de kosten van een uitvaart dus eigenlijk altijd gedekt.

Naast de producten en diensten kun je er overigens ook nog voor kiezen om een geldbedrag te verzekeren. Hierdoor bied je jouw nabestaanden de mogelijkheid om zelf gedeeltelijk invulling te geven aan de uitvaart. Zelf kun je overigens ook al het nodige regelen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om voor jouw overlijden al een kist of uitvaartondernemer te kiezen.

Kies voor een kapitaalverzekering met premie indexatie

Wil je voorkomen dat jouw uitvaartverzekering de kosten van een uitvaart niet dekt als gevolg van inflatie? Dan kun je voor een naturaverzekering kiezen. Toch is niet iedereen hier voorstander van. Als dit voor jou geldt, kies je voor een kapitaalverzekering. Hierbij loop je alleen wel het risico dat de uitvaartverzekering niet alle kosten dekt. Gelukkig hebben verzekeraars hier iets op gevonden. Je kunt namelijk kiezen voor een polis met een zogeheten premie indexatie. Dit houdt in dat de waarde van jouw uitvaartverzekering jaarlijks stijgt. Grote voordeel hiervan is dat het gat tussen de kosten van een uitvaart en het verzekerde bedrag eigenlijk nooit heel groot wordt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio