11.1 C
De Bilt

Vernieuwde Expeditie Waterwerken spannender dan ooit

Vanaf 27 april is waterdoepark Expeditie Waterwerken weer open in het Zuiderzeemuseum. In de afgelopen maanden is er een nieuwe Speeltoren geplaatst en zijn het Droge Voetendoolhof en het Polderspel in een compleet nieuw jasje gestoken. Met deze vernieuwingen is de expeditie leuker en spannender dan ooit, terwijl het tegelijkertijd nog leerzamer is geworden! Kinderen ontdekken spelenderwijs hoe je droge voeten houdt, testen hun overstromingskennis en klimmen vervolgens op de Speeltoren om de hulp van de reddingsdiensten in te roepen. Deze vernieuwingen zijn mede mogelijk gemaakt door de samenwerking met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK).

Openingshandeling door Jolien Bosma, dochter van dijkgraaf Remco Bosma
Openingshandeling door Jolien Bosma, dochter van dijkgraaf Remco Bosma – Foto: Merike Frese

Openingshandeling door Jolien Bosma, dochter van dijkgraaf Remco Bosma

In Expeditie Waterwerken o ntdek je op een actieve en speelse manier de waarde, kracht en betekenis van water. Nederlanders leven al eeuwen met water en bedenken telkens weer innovatieve manieren om het land droog en veilig te houden. In samenwerking met HHNK is het waterdoepark de afgelopen jaren inhoudelijk steviger op de kaart gezet en steeds verder uitgebreid met onder andere de waterwerkplaats van Cornelis Lely, waar kinderen als echte waterwerkers aan de slag gaan.

Bij het Polderspel ontdekken ze spelenderwijs hoe een polder werkt en hoe hard je moet werken om droge voeten te houden. Op het eiland Schokland ontdekken ze waarom evacueren noodzakelijk was. Met roeibootjes varen ze naar de andere voormalige Zuiderzee-eilanden voor nog meer leerzame activiteiten.

Het vernieuwde polderspel
Het vernieuwde polderspel – Foto: Merike Frese

Het vernieuwde polderspel

Remco Bosma, dijkgraaf HHNK: “Wij zijn heel blij met de vernieuwde Expeditie Waterwerken, die kinderen op speelse wijze leert over ons belangrijke waterwerk. Met de klimaatveranderingen is het vergroten van het waterbewustzijn bij onze toekomstige generatie belangrijker dan ooit. Het is mooi dat we door de samenwerking met het Zuiderzeemuseum deze leerzame en leuke expeditie aan heel veel kinderen kunnen aanbieden.” Femke van Drongelen, afdelingshoofd Presentaties en Educatie van het Zuiderzeemuseum: “Samen met HHNK hebben we Expeditie Waterwerken de afgelopen jaren verder uitgebreid en verbeterd. Zij hebben de technische waterkennis en wij de museale deskundigheid. Het eindresultaat is een fantastische expeditie waar plezier en inhoud hand in hand gaan. “

De nieuwe Speeltoren
De nieuwe Speeltoren – Foto: Merike Frese

Expeditie Waterwerken getest en goedgekeurd

Voor de publieksopening is het vernieuwde Expeditie Waterwerken gekeurd door TÜV Nederland en uitgebreid getest door een groep kinderen, waaronder ook Jolien Bosma, de dochter van dijkgraaf Remco Bosma. Jolien: “Ze mogen mij vaker vragen voor het doorknippen van lintjes. Nu denk ik, dat ik mijn vader wel kan opvolgen als hij met pensioen gaat.” Ook de andere kinderen zijn enthousiast over de vernieuwde Expeditie Waterwerken: Resi de Boer (11 jaar) over Expeditie Waterwerken: “Ik vond het Droge Voetendoolhof heel leuk en leerzaam. Door verschillende keuzes te maken, lukte het mij uiteindelijk om het doolhof uit te komen.”

Het Droge Voetendoolhof wordt getest
Het Droge Voetendoolhof wordt getest – Foto: Merike Frese

Waterwerkers van de toekomst!

Expeditie Waterwerken start in de waterwerkplaats waar je de expeditiekaart ontvangt die leidt langs de diverse testonderdelen op het land en op het water. Tijdens de expeditie verzamel je stukjes van een geheime code. Heb jij zeebenen? Steek de brug maar eens over om dat te bewijzen! Waar leg jij je laatste zandzak? Test je overstromingskennis in het Droge Voetendoolhof. Op Pampus verdedig je vanuit twee geschutskoepels het eiland met twee stoere (water)kanonnen. Heb jij de code gekraakt? Dan hebben de medewerkers een leuke verrassing voor je!

Over Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK)

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zorgt in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal en op Texel voor veilige dijken, voldoende en schoon oppervlaktewater. Het Zuiderzeemuseum en HHNK werken al jaren als partner samen aan educatieve modules en interactieve tentoonstellingen waarin via ‘leren door beleven’ het waterbewustzijn van de leerlingen en bezoekers wordt vergroot. Met de snel ontwikkelende klimaatveranderingen worden de uitdagingen om in ons laaggelegen Noord-Holland te kunnen blijven wonen, werken en recreëren steeds groter. Het is belangrijk dat onze toekomstige generatie zich hiervan bewust is. Expeditie Waterwerken draagt hieraan bij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio