23.8 C
De Bilt

Vrienden van de Olifant zet zich 25 jaar in voor olifanten

Op 29 juni 1995 werd de natuurbeschermingsorganisatie Vrienden van de Olifant opgericht. Deze datum was de verjaardag van Prins Bernhard, waarmee de organisatie de prins wilde eren voor hetgeen hij voor de bescherming van olifanten gedaan heeft. Op de oprichtingsdag heeft de prins het Ere-lidmaatschap van Vrienden van de Olifant aanvaard.

Beschermingsprojecten van de Vrienden

Vrienden van de Olifant steunt een aantal specifieke beschermingsprojecten, waaronder het olifantjesweeshuis Elephant Transit Home op Sri Lanka, het olifantjesweeshuis in Zambia en het olifantjesweeshuis in Kenia. Babyolifantjes kunnen door verschillende redenen wees zijn geworden.

Weesolifantjes

Soms valt een babyolifantje in een opgedroogde waterput waar het olifantje niet meer uit kan komen. De kudde moet het olifantje dan noodgedwongen achterlaten. Er zijn weesolifantjes die alleen worden aangetroffen omdat hun moeder door stropers is vermoord vanwege haar ivoren slagtanden. Soms wordt een moederolifant gedood bij conflicten tussen mensen en olifanten. Een enkele keer overlijdt de moeder door ziekte.

Niet lang zonder melk

Een babyolifantje kan, afhankelijk van zijn leeftijd en conditie, 24 tot 48 uur zonder moedermelk. Daarna is de kans op overleven nog maar heel klein. Als zo’n babyolifantje gelukt heeft, wordt het gevonden en naar een olifantjesweeshuis gebracht. Daar krijgt het de medische verzorging die het nodig heeft. Het diertje krijgt speciale melk dat de moedermelk dicht benadert. Door de groep jonge olifantjes die al langer in het weeshuis verblijven wordt het liefdevol opgenomen.

Liefde en aandacht van verzorgers

Van de verzorgers krijgt het de aandacht, liefde en verzorging om over de traumatische ervaring van het verlies van moeder en kudde heen te komen. In de jaren daarna leren de olifantjes, mede door contact met de in het wild levende olifanten, wat ze moeten doen om in het wild te kunnen overleven. Zodra de olifantjes oud en zelfstandig genoeg zijn, zullen zij zich aansluiten bij een in het wild levende kudde waar zij een nieuwe toekomst tegemoet gaan.

Wie informatie over olifanten of over het werk van Vrienden van de Olifant wil hebben kan kijken op: www.olifanten.org of contact opnemen via secretariaat@olifanten.org of telefonisch 023 7370558.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio