4.7 C
De Bilt

Wereldbond Shinkyokushin Karate promoveert Koen Scharrenberg tot 7e dan

De Wereld Karate Organisatie Shinkyokushin (WKO) in Japan heeft Koen Scharrenberg uit Zutphen gepromoot tot 7e dan, de één na hoogste dan-graad in deze vorm van full-contact karate. Afgelopen maand aansluitend op de Wereldkampioenschappen Shinkyokushin karate in Tokyo kreeg de 67-jarige Scharrenberg deze promotie voor zijn jarenlange inzet en het verspreiden van de Shinkyokushin karate nationaal en internationaal.

Ook vijf andere Nederlanders zijn gepromoveerd door de wereldbond. Wereldwijd beoefenen zo’n 600.000 mensen het Shinkyokushin karate en is daarmee de meest beoefende full-contact karatesoort in de wereld. Voor een klein land als Nederland zijn de promoties dan ook uitzonderlijk te noemen.

Koen Scharrenberg heeft een lange carrière in het karate doorgemaakt. In 1979 beleefde hij één van zijn hoogtepunten en wist hij als enige Nederlander de laatste 10 te bereiken op het Wereldkampioenschap Kyokushin karate waar 187 deelnemers uit 62 verschillende landen aan deelnamen. Hij heeft verder een periode geleefd in Japan, moederland van het karate, en getraind onder de oprichter van het Kyokushin karate Masutatsu Oyama.

Scharrenberg

Ook is Scharrenberg in 2008 te zien geweest in het RTL 4-programma ‘Wedden dat ik het kan’ waar hij in 1 minuut 22 honkbalknuppels doormidden wist te schoppen met zijn scheenbeen. Dit record staat nog steeds. Scharrenberg is vicevoorzitter van de WKO en bestuurslid van de Europese bond (EKO) waarvan hij tot voor kort ook voorzitter was. Daarnaast is hij tevens landvertegenwoordiger en bovenal ambassadeur van het Shinkyokushin karate.

Koen Scharrenberg
Koen Scharrenberg – Foto: © Koen Scharrenberg

Wereldbond kent ook vijf andere Nederlanders een extra dan-graad toe

Naast topvechters en hun coaches die vanuit de hele wereld afreisden naar Tokyo voor het Wereldkampioenschap, waren ook vele kopstukken uit het Shinkyokushin vertegenwoordigd. Daarom organiseerde de WKO aansluitend aan het WK ook nog een conferentie waarvan de branch-chiefs en andere vertegenwoordigers van vele landen aan deelnamen. Tot grote verrassing van de Nederlandse Shinkyokushin Organisatie (NSKO) heeft de WKO op deze conferentie ook vier andere Nederlanders gepromoveerd voor hun enorme en jarenlange inzet voor het Shinkyokushin karate in Nederland. De volgende karateka’s hebben een extra dan-graad in ontvangst mogen nemen:

  • Peter van der Sluis (5e dan) en Sander Pieters (5e dan), beide van dojo Kimaita uit Rotterdam. Pieters behaalde de extra graad na het succesvol voltooien van het 5e dan karate-examen.
  • Chiel van Vliet (5e dan) van Budocentrum uit Winterswijk.
  • Tristan Thiele (3e dan) van Omegasport uit Dordrecht.
  • Arend Mud (3e dan) van dojo Iryoku uit Leeuwarden/Stiens.

Nederlandse Shinkyokushin Organisatie

De WKO is met 104 aangesloten landen, waarvan 37 in Europa, de grootste full-contact organisatie in de wereld. “Zoveel promoties bij een landelijke organisatie is heel bijzonder en laat zien dat het kleine Nederland internationaal een belangrijke betekenis heeft binnen het Shinkyokushin karate”, aldus Scharrenberg. Dit is nu extra benadrukt, doordat de NSKO inmiddels niet alleen meerdere hoger gegradueerden binnen haar gelederen heeft, maar, en dat is uniek in de wereld, nu een 7e dan houder, de op één na hoogste graad in het Shinkyokushin karate, én een houder van de 6e dan (Gilbert Cleveringa van Iryoku uit Leeuwarden/Stiens).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio