14.8 C
De Bilt

Aquathermie voor Aardgasvrije wijk De Ooi financieel niet mogelijk: Meer onderzoek naar andere techniek nodig!

Doesburg – Oorspronkelijk werd uitgegaan van het toepassen van Aquathermie (TEO) om de woningen in de wijk De Ooi in Doesburg aardgasvrij te kunnen verwarmen. Dit is een techniek die warmte uit de Oude IJssel opvangt en opslaat om de huizen te verwarmen. Deze techniek blijkt inmiddels financieel niet haalbaar; de kosten voor het ontwikkelen van dit systeem blijken te hoog om alle bewoners een aantrekkelijk aanbod te kunnen doen. De noodzaak om van het aardgas af te gaan wordt echter met de dag duidelijker. Project Aardgasvrije wijk De Ooi onderzoekt daarom deze zomer een alternatieve techniek.

Waarom geen aquathermie? 

Er is een schouw van de huizen in De Ooi gedaan. Ook is de haalbaarheid van dit warmtenet onderzocht. De kosten voor deze techniek blijken te hoog. Ons uitgangspunt is steeds geweest dat bewoners tegen aantrekkelijke kosten moeten kunnen overstappen. We willen dat iedereen mee kan doen. Dit lijkt nu met Aquathermie niet mogelijk. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de hoge kosten voor opslag van de warmte in de ondergrond en te dure aanpassingen aan de dijk. 

Wat kan er nog wel en hoe wordt De Ooi aardgasvrij? 

Financiële haalbaarheid is voor veel aardgasvrije wijken nog een groot struikelblok. In de Doesburgse wijk De Ooi kijken we nu naar alternatieven voor Aquathermie, met een betere terugverdientijd en betaalbaar aanbod. Deze moet acceptabel zijn voor alle woningeigenaren (particulieren en de woningcorporatie) en huurders. Een warmtenet met een grote warmtepomp zoals ook in de Bloemenbuurt in Didam wordt gebruikt zou een goed alternatief kunnen zijn. De komende zomerperiode wordt verder onderzocht welk alternatief kan worden toegepast in De Ooi tegen acceptabele kosten.

Hoe zit het met de subsidie(s)? 

De PAW-subsidie voor de wijk De Ooi vanuit het Rijk is verkregen op de andere techniek. Daarom voeren we nu gesprekken met de subsidieverstrekker over de voorwaarden waarop we deze subsidie kunnen behouden voor De Ooi. Deze gesprekken verlopen goed en we kunnen met deze informatie een nieuw plan opstellen. Ondertussen zoeken we ook naar aanvullende financiële middelen om een warmtenet te ontwikkelen. We praten met de Provincie, het Rijk en de netbeheerder. In september hopen we meer duidelijkheid te kunnen geven over de mogelijkheden.

Meer informatie?

Inwoners kunnen met hun vragen terecht bij Het Energiehuis aan de Betulastraat 16 in Doesburg. Het Energiehuis is open op dinsdag- en vrijdagmiddag van 13.00 – 17.00 uur. Mailen met de warmtecoach kan ook: ronald.cieraad@doesburg.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio