20 C
De Bilt

Maandag 6 november: inspiratie-avond rond opgroeiend kind

Op maandag 6 november om 19.30 uur is er een inspiratie-avond voor alle professionals die een bijdrage leveren aan het opgroeiende kind (0-12 jaar) in de gemeente Aalten. De bijeenkomst is een initiatief van basisscholen, kinderopvangorganisaties, Yunio, GGD Noord- en Oost-Gelderland, Bibliotheek Achterhoekse Poort, het samenwerkingsverband Oost-Achterhoek en de gemeente Aalten. De samenwerkende organisaties hebben één gezamenlijk doel: gelijke kansen voor ieder kind. Tijdens de bijeenkomst op 6 november staat de vraag ‘Hoe kunnen we samenwerken om kinderen zo goed mogelijk te ondersteunen en te volgen?’ centraal.

Naoberschap, samenspel voor ieder kind

Samenspel is de samenwerking tussen álle betrokkenen rondom het kind. Daarom worden naast pedagogisch medewerkers, leerkrachten en jeugdhulpverleners ook gastouders en andere professionals en belangstellenden uitgenodigd bij de inspiratie-avond. Zij worden op 6 november breed geïnformeerd over de mogelijkheden voor ondersteuning in de gemeente Aalten.

Samenwerking begint met kennis en begrip van elkaars methodieken en systemen. Daar is veel aandacht voor. Met behulp van presentaties en korte workshops komt veel voorbij: ‘Wat is VVE?’ ‘Wie werken er met startblokken?’ ‘IVH, wat is dat?’ ‘Waarom is taalontwikkeling zo belangrijk? En welke mogelijkheden zijn er om dat te stimuleren?’ ‘Wat doet het OndersteuningsTeam en wanneer kan ik hen inschakelen?’

‘Het PreventiePlatform Jeugd, wat doen zij eigenlijk?’ ‘En #opladers, nog nooit van gehoord, wat kan ik daarmee?’ ‘Yunio, dat is toch het consultatiebureau? Of doen ze meer?’ ‘IKC is dat een andere naam voor een brede school?’ ‘Hoe verloopt de overgang van de kinderopvang naar de basisschool?’ In het programma is daarnaast volop gelegenheid om kennis te maken met andere professionals.

“Iedereen die beroepsmatig met kinderen te maken heeft is uitgenodigd. Ook mensen die niet bij een organisatie betrokken zijn, zoals gastouders, en geïnteresseerde ouders en opvoeders zijn welkom.”

Expertise en kennis delen tijdens inspiratie-avond

Wethouder Hans te Lindert (onderwijs en jeugd) is enthousiast over het gezamenlijke initiatief voor de inspiratie-avond. “Ik zie zoveel mensen in onze gemeente die dag in dag uit vol passie en gedrevenheid met jonge kinderen werken en zo een bijdrage leveren aan de toekomst van de jeugd. Natuurlijk zijn er daarbij ook wel eens obstakels of uitdagingen.

Hoe mooi is het dan dat je, al bij de eerste signalen, weet waar je terecht kunt voor advies of hulp. Er is zoveel expertise in onze gemeente, er is altijd wel iemand die een idee heeft hoe je het aan kunt pakken. De bijeenkomst op 6 november belooft een startpunt te zijn voor uitbreiding van je professionele netwerk, maak daar gebruik van en meld je aan. Zie het als het startpunt voor jouw bijdrage aan gelijke kansen voor ieder kind.” 

Welkom om kennis te delen en te halen

We leren op school dat wanneer je iets deelt het kleiner wordt. De inspiratie-avond is opgezet vanuit de gedachte dat wanneer je kennis deelt, dit juist groter wordt. Iedereen die kennis wil delen en/of kennis op komen halen, is welkom op maandag 6 november. De bijeenkomst is bij IKC Uniek, aan de Vondelstraat 11a/b in Aalten. Aanmelden mag (via e-mail rap@swvoostachterhoek.nl) maar is niet verplicht. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname.

Ook iedereen die niet kan deelnemen aan de inspiratie-avond, maar wel graag op de hoogte gehouden wil worden van de gedeelde informatie, kan zich melden via rap@swvoostachterhoek.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio