Koninklijke onderscheiding voor de heer H. Reckman

Almelo – Gisteren heeft burgemeester Gerritsen een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan de heer Herman Reckman. De heer Reckman is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De burgemeester hield hierbij een toespraak.

Geachte heer en mevrouw Reckman,

Het is vandaag een bijzondere dag, want u viert vandaag uw 38-jarige huwelijk en ik wil u daarmee van harte feliciteren. En die felicitaties richt ik ook tot uw kinderen, uw andere familieleden en uw vrienden.
Ik weet dat deze dag, hoe feestelijk ook, niet zonder zorgen is. Over de gezondheid van u, mevrouw Reckman. Tegelijkertijd weet ik ook hoe blij u beiden bent dat u deze dag samen bereikt. En die blijdschap is er ongetwijfeld bij iedereen hier.

Filmhuis

Ik waardeer het bijzonder dat ik aanwezig mag zijn bij deze familieaangelegenheid. Maar ik moet eerlijk zeggen dat het niet heel gebruikelijk is dat een burgemeester compleet met ambtsketen komt opdraven.
De reden waarom ik hier aanwezig ben, is het, laat ik zeggen uw gelijktijdige andere huwelijk, geachte heer Reckman, uw huwelijk met het Filmhuis Almelo. Een innige relatie met het Filmhuis die al ruim 45 jaar bestaat en die bij u thuis echt een onderdeel is van het gezin. Er werd over gepraat, en altijd ging er één van de kinderen mee naar een voorstelling, hier in Almelo, of elders in het land, en, naar ik begrijp, doen ze dat ook nu nog.

U bent vanaf het begin betrokken geweest bij het Filmhuis als lid van een vriendenclubje uit het toenmalige jongerencentrum Erve Noordik, dat vond dat er ook in Almelo behoefte was aan de betere film. Aan art-house films, avant garde, aan experimentele films. Film van Fellini, Pasolini en Bergman, zoals u ze ook kon zien in Amsterdam. Daarmee was Almelo in de vroege jaren zeventig een van de koplopers in de vertoning van filmhuisfilms, en het is voor een groot deel aan u te danken dat er inmiddels in heel Overijssel goed draaiende filmhuizen zijn.

Filmspoel en projector

In het begin was u vooral degene die het technische gedeelte voor uw rekening nam, en dat doet u eigenlijk nog steeds. Alleen gaat dat nu digitaal, maar toen ging het met spoelen van 16 mm en later 35 mm, die na afloop bij u thuis aan de keukentafel handmatig moesten worden teruggedraaid. U trok vroeger trouwens ook met filmspoel en projector langs buurthuizen en verzorgingshuizen om films te draaien. Geen Fellini maar films over oud Almelo, wat iedereen natuurlijk prachtig vond.

U zorgde ook voor de publiciteit, vroeger met een kalender, die bij menigeen aan de keukendeur hing, tegenwoordig is er natuurlijk de website. Ook voor ander regelwerk draaide u op, zoals het uitgeven en de administratie van de filmpasjes maar u bemoeide zich natuurlijk ook met het meer inhoudelijke werk: de programmering. Die is in al die 45 jaar op een hoog niveau gebleven. Dat blijkt ook wel uit het steeds toenemende toeschouwersaantal, filmliefhebbers uit de hele regio.

Onmisbare schakel

Sinds 2003 bent u ook bestuurslid van het Overijssels Filmhuis Overleg, waarbinnen u ook kon zorgen voor een enorme stimulans voor de filmhuiscultuur in onze provincie. U was een onmisbare schakel tussen de gemeente en de provincie toen er geld nodig was voor digitalisering, en dankzij u kunnen filmliefhebbers niet alleen in Almelo maar ook in andere gemeenten kijken naar digitaal vertoonde films. U vond het jammer van de nostalgie, maar zonder uw inzet zou er waarschijnlijk helemaal geen filmhuis meer zijn. Op provinciaal niveau heeft u tal van zusterverenigingen bijgestaan met advies en ondersteuning. Niet alleen op financieel en organisatorisch gebied, maar ook door het mede organiseren van het Overijssels Film Festival, het festival Filmspiegel en het Bert Haanstra festival.

In elke zichzelf respecterende stad hoort ter invulling van het culturele leven een Filmhuis. Dus ook in Almelo. En u runt dat Filmhuis zo’n beetje in uw eentje. Misschien zou het goed zijn om zo langzamerhand eens wat taken over te dragen aan een jongere generatie. U heeft inmiddels zoveel kennis en ervaring dat u hen uitstekend zou kunnen bijstaan met adviezen.
Als persoon wordt u gewaardeerd om uw toegankelijke houding. Dat blijkt ook wel uit het enorme netwerk dat u heeft opgebouwd in die bijna halve eeuw. Ook staat u bekend om uw bescheidenheid. U treedt liever niet op de voorgrond. Maar in bijeenkomsten bent u altijd duidelijk aanwezig. U kwam op voor uw Filmhuis Almelo. Uit liefde voor de filmkunst en uit liefde voor uw stad, Almelo, dat mede dankzij u een pioniersrol vervulde in de filmhuiswereld.

Breed cultureel en sociaal leven

Het Filmhuis heeft inmiddels meer dan 500 pashouders. Niet alleen uit Almelo maar ook uit
Wierden, Vriezenveen en Tubbergen. Het Filmhuis Almelo heeft dus een regionale uitstraling. Waren er vroeger 20 voorstellingen, nu zijn dat er zo’n 70, waaronder ook matineevoorstellingen in overleg met de ouderenbonden. U heeft ervoor gezorgd dat het publiek in Almelo en omgeving mee kan doen aan een breed cultureel en sociaal leven.
En mede dankzij uw hands on mentaliteit, en de kennis en ervaring die u ter beschikking stelt, heeft elk filmhuis in Overijssel wel op enig moment geprofiteerd van uw advies en ondersteuning.

Koninklijke onderscheiding

U heeft zich met dit alles voor de samenleving buitengewoon verdienstelijk gemaakt, geachte heer Reckman. En verdienste behoort gezien te zijn, onderscheiden van anderen. En dat is wat gaat gebeuren, want ik mag u met veel genoegen meedelen dat Zijne Majesteit de Koning u vanwege uw grote verdiensten voor de filmhuiscultuur in Overijssel heeft benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img