StemWijzer van Soest: Welk onderwerp mag niet ontbreken?

Soest – Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022 verschijnt er in Soest een StemWijzer. Met deze digitale stemhulp kunnen kiezers hun antwoorden vergelijken met die van de partijen en zo zien met welke partij ze de meeste overeenkomst hebben. Op de website verkiezingensoest.stemwijzer.nl kunnen inwoners tot en met woensdag 22 december aangeven welke onderwerpen niet mogen ontbreken.

Stellingen

Op die manier hebben inwoners invloed op de stellingen die straks in de StemWijzer voor Soest staan. Zo kunnen ze mede bepalen over welke onderwerpen de politieke partijen zich uitspreken in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. De partijen dragen zelf ook onderwerpen aan.

Meest gebruikt

De StemWijzer is de bekendste en meest gebruikte stemhulp van Nederland. Voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021 werd de Wijzer 7,8 miljoen keer geraadpleegd. Voor Soest is het de eerste keer dat er voor gemeenteraadsverkiezingen een StemWijzer komt. Vanaf medio februari 2022 staat deze voor de gemeente Soest online.

Hoe wordt de StemWijzer gemaakt?

De onderwerpen van inwoners en van de partijen worden samengevoegd. Op grond van al deze informatie wordt een groslijst van 60 à 70 stellingen gemaakt. Deze lijst wordt aan de partijen voorgelegd. Zij geven per stelling aan of ze het eens of oneens zijn, dan wel een neutrale positie innemen. Vooral stellingen waarover partijen duidelijk van mening verschillen worden in de Wijzer opgenomen. Mochten er onderwerpen zijn waar alle partijen het over eens zijn, dan vallen deze af. Er valt dan immers niets te kiezen. Uiteindelijk worden er 25 – 30 stellingen in de Wijzer opgenomen.

Wie maakt het?

De Wijzer wordt gemaakt door de gemeente Soest en ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat. ProDemos is een stichting met als doel om mensen te informeren over en te betrekken bij de democratische rechtsstaat. Naast de StemWijzer doet ProDemos dat o.a. met educatieve programma’s in Den Haag, op gemeente- en provinciehuizen, op rechtbanken en op scholen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio